Rusinea razboiului

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

In trecut, marea majoritate a victimelor o reprezenta soldatii. Acum 90% dintre victimele razboaielor sunt civilii, in special femei si copii. Pana recent, evidentele existentei violentei sexuale, a torturarii, tinerii in captivitate si executiei femeilor si fetelor pe timp de razboi, au fost ignorate de catre istorici, politicieni, si lumea in general. Cu toate acestea, ele dateaza inca din razbo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rusinea razboiului

In trecut, marea majoritate a victimelor o reprezenta soldatii. Acum 90% dintre victimele razboaielor sunt civilii, in special femei si copii. Pana recent, evidentele existentei violentei sexuale, a torturarii, tinerii in captivitate si executiei femeilor si fetelor pe timp de razboi, au fost ignorate de catre istorici, politicieni, si lumea in general. Cu toate acestea, ele dateaza inca din razboaiele Greciei Antice, Romei si Israelului. Ceea ce deranjeaza acum este raspandirea exagerata a fenomenului.

S-a ajuns la o nebunie criminala (murderous madness) incat sunt violati si copiii de abia cateva luni.Teroarea impotriva civililor a devenit un mijloc de a obtine beneficii politice, religioase, teritoriale sau economice. Violenta sexuala urmareste controlul fizic al grupului atacat sau cucerit pana la eliminarea fizica (genogid ) sau morala a acestuia. In cazul ponegririi puritatii etnice [1], violul este practicat in public, pentru a maximiza umilirea si rusinea.

Cei din aceeasi natiune sunt fortati sa-si violeze chiar fiicele, surorile [2]. Insarcinarea fortata, mutilarea organelor genitale sau transmiterea intentionata de HIV sunt alte modalitati de a distruge puritatea genetica a unui grup etnic.Violenta sexuala serveste si la intimidarea comunitatilor sau grupurilor inarmate de opozitie. In acest caz, trupurile femeilor sunt folosite drep scrisori pentru a trimite mesaje inamicilor [3].

In multe cazuri victimizarea tinerelor vine ca o datorie militara. 40% dintre soldatii copii sunt fete si au printre responsabilitati oferirea de servicii sexuale superiorilor sau camarazilor de lupta. [4] Cei care realizeaza violurile grupurilor atacate sau cucerite sustin ca o fac la comanda superiorilor, insa multi dintre ei au fost vazuti facand-o cu placere (se vorbeste despre prada carnala de razboi).Taberele pentru refugiati ofera protectie limitata impotriva violentei sexuale. Femeile sunt violate in general in timp ce parasesc tabara pentru aprovizionarea cu lemne, alimente [5].

Pe langa viol, in timpul razboiului, femeile sunt supuse si la prostitutie fortata si trafic de carne vie, uneori cu complicitatea guvernelor si a autoritatilor militare. Odata prinse, victimele povestesc cum incercau sa se ataseze de un anumit soldat pentru a evita violul in masa, a castiga putina protectie si a suferi mai putin. Deseori raman insarcinate, nasc si stau ani la rand in preajma soldati.
Sondajele arata ca violenta sezuala nu este insa eliminata o data cu incetarea conflictelor armate. Violurile au chiar crescut in perioada postbelica din Iraq.

In alte cazuri a crescut doar protitutia fortata si taficul de carne vie. In multe situatii de dupa razboi, legile domestice dezavantajeaza femeile si le imping in comertul sexual. Femeile care au fost supuse violentei sezuale din timpul razboiului sunt si cele mai predispuse la acest fenomen si dupa incheierea conflictelor [6], datorita respingerii familiilor, sotilor care se tem de o boala cu transmitere sxuala sau pur si simplu se simt dezonorati.

Impactul asupra victimelor violentei sexuale este devastator.Violenta sexuala provoaca victimelor un sentiment de rusine si vinovatie, care de multe ori ramane in ascuns si tacere. Aceste femei si tinere sufera ulterior de depresie, anxietate, sindromul post-traumatic, tentative de sinucidere, labilitate emotionala, lipsa energiei, apatie, probleme de somn, disfunctii sexuale. Multe raman cu rani si infectii vaginale, infertilitate, boli cu transmitere sexuala [7]. Relatiile cu familia si comunitatea sunt de asemenea afectate [8].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.