Rusia Kieveana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

In anul 1113 in Kiev izbucneste o mare rascoala a orasenilor impotriva cneazului, care marise darile si preturile la sare.. Boierii l-au chemat pe tron pe cneazul Pereaslav Vladimir, supranumit Monomahul.El a creat o puternica armata si a reusit sa restabileasca unitatea tării. Vladimir Monomahul a interprins campanii reusite impotriva cumanilor, oprind navalirile lor pustiitoare asupra terito[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rusia Kieveana

In anul 1113 in Kiev izbucneste o mare rascoala a orasenilor impotriva cneazului, care marise darile si preturile la sare.. Boierii l-au chemat pe tron pe cneazul Pereaslav Vladimir, supranumit Monomahul.El a creat o puternica armata si a reusit sa restabileasca unitatea tării. Vladimir Monomahul a interprins campanii reusite impotriva cumanilor, oprind navalirile lor pustiitoare asupra teritoriilor rusesti. Dar dupa moartea lui Rusia Kieveană sa divizat intr-o multime de cnezate independente. A inceput procesul cunoscut si in alte tări farimitare feudala.

Cultura Rusiei Kievene. Odata cu crestinarea rusiei Kievene in orasele ei au fost ridicate catedrale impunatoare in stil bizantin , caracterizat prin arcuri sprijinite pe coloane si cupola rotunda. Cel mai reprezentativ monument este catedrala Sf. Sofia din Kiev . In interioriul ei peretii erau decorate cu fresce, care prezentau diferite scene din vietile sfintilor. Turla principala era acoperita cu mosaic. Biserici si alate au fost construite la Novgorod si in alte orase. Orasele erau inconjurate cu ziduri inalte. La Kiev poarta principala era ornamentata cu aur si se numea “Poarte de aur”.

In Rusia Kieveană erau dezvoltate si mestesugurile artistice. Erau bine cunoscuti mesterii in arta gravarii si auririi. Ei executau ornamentarea fina a obiectelor “in granule” , adica pe liniile unui desen se lipeau grauncioare minuscule de metal. Slavii de rasarit aveau o bogata creatie orala. Erau vestite “bilinele”- balade epice care proslaveau vitejiile eroilor legendari ca – Ilia Muromet, dobrinea Nichitici si Aliosa Popovici . In Rusia Kieveană sa raspindit scrisul slav vechi, numit chirilic. In acest scris au fost compuse primele cronici ruse, numite “letopisete”. Primul letopisettt rus scris de calugarul Nestor Povestea vremurilor de demult. Pe linga manastiri au existat scoli si biblioteci. Cultura Rusiei Kievene s-a format pe baza la trei popoare est-slave: ucrainean, rus, si Belarus.
“Istoria Medie Universala”, CIVITAS

Declinul Rusiei Kievene
Dupa moartea lui Iaroslav (1019-1054) in 1054, in Rusia Kieveană a inceput declinul. Prosperitatea statului depindea de controlul drumurilor comerciale intre Europa de Nord, Imperiul Bizantin si Orientul apropiat. In secolul 11-12 limbile turcesti au cucerit si au dominat stepele din partea de sud-est amenintind caile comerciale Kieveane . Lucrurile se inrautateau dupa ce participantii campaniei obstesti au exclus Constantinopolul (in zilele noastre Istanbul)in 1204.

Tări mari dar cu un numar mic de populatie intre Marea Baltica si marea Neagra au fost greu de impreunat ca un singur stat.In afara de asta , fiindca teritoriile rusesti Kieveane au fost impartite intre urmasii conducatorului, puterea politica a devenit fragmentata si batalii permanente se intretineau intre diferite crengi a casei imparatesti.

Nepotul lui Iaroslav, Vladimir al 2-lea Monomahul, a facut o ultima incercare de a uni Rusia Kieveană, dar dupa moartea lui in 1125, fragmentarea a continuat. Alti conducatori rusesti Kieveni au confruntat intietatea Kievului, in mod deosebit Galisia si Volini la vest, Cernigov, Novgorod-Severskii si Vladimir-Suzdal’ la nord-vest, si Novgorod spre nordul indepartat. Novgorod sa inaltat spre pozotia dominanta ca un infloritor stat commercial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.