Rudenie si descendenta, categoriile de rudenie, consangvinitatea, afinitatea

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

Cea mai simpla forma a grupului de rudenie este familia nucleara in care parintii si copii traiesc impreuna intr-o resedinta comuna. Familia nucleara este una dintre cele mai raspandite forme ale grupului de rudenie dar pe langa aceasta pot fi intalnite grupuri de rudenie si in cadrul familiei existente sau in cadrul grupului de descendenta, cum ar fi clanurile.Un grup de descendenta este acel gru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rudenie si descendenta, categoriile de rudenie, consangvinitatea, afinitatea

Cea mai simpla forma a grupului de rudenie este familia nucleara in care parintii si copii traiesc impreuna intr-o resedinta comuna. Familia nucleara este una dintre cele mai raspandite forme ale grupului de rudenie dar pe langa aceasta pot fi intalnite grupuri de rudenie si in cadrul familiei existente sau in cadrul grupului de descendenta, cum ar fi clanurile.Un grup de descendenta este acel grup care este compus din mai multi membrii uniti prin intermediul unui stramos comun. Grupul de descendenta este prezent ca unitate centrala in cadrul organizarii sociale a populatiilor neindustrializate.

Exista o serie de diferente majore intre familiile nucleare si grupurile de descendenta, astfel un grup de descendenta are caracter permanent, pe cand o familie nucleara exista doar atat timp cat parintii si copiii raman impreuna. Pe de alta parte, apartenenta la un grup de descendenta este prescrisa prin nastere in conformitate cu principiile descendentei patriliniare sau matriliniare si dureaza pe intreaga durata a vietii individului.

A putut fi observat faptul ca majoritatea oamenilor fac parte in timpul vietii din cel putin doua familii nucleare (cea a nasterii si cea a casatoriei). In numeroase societati divortul este acceptat si ca atare pot fi constituite in timp mai multe familii nucleare. La celalalt pol exista cazuri in care indivizii fac parte tot timpul vietii dintr-o singura familie nucleara. In antropologie se discuta in general despre doua tipuri de familie respectiv familia de orientare si familia de procreere, unde familia de orientare reprezinta grupul in care se naste individul.

In lucrarea Social Structure (1949) G.P. Murdock atrage atentia asupra caracterului universal al familiei nucleare, pornind de la relatiile existente in interiorul ei, respectiv relatiile dintre soti si relatiile dintre parinti si copii. Murdock identifica patru functii sociale esentiale pe care familia nucleara le indeplineste:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.