Rudele lui Bica - Jumate - Eugen Barbu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Rudele pandeau nelinistite din casa ulita aglomerata. Speria mai ales aceasta tacere apasatoare, stapanirea crunta din ochii oamenilor. Pe o masa astepta cosciugul, acoperit cu un giulgiu alb. Era un sicriu de brad, ieftin si intocmit la iuteala de doi mesteri din alt cartier, carat noaptea la domiciliul camatarului, ca sa nu afle lumea ca Bica-Jumate nu mai era. Dar lumea tot aflase, erau cu toti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rudele lui Bica - Jumate - Eugen Barbu

Rudele pandeau nelinistite din casa ulita aglomerata. Speria mai ales aceasta tacere apasatoare, stapanirea crunta din ochii oamenilor. Pe o masa astepta cosciugul, acoperit cu un giulgiu alb. Era un sicriu de brad, ieftin si intocmit la iuteala de doi mesteri din alt cartier, carat noaptea la domiciliul camatarului, ca sa nu afle lumea ca Bica-Jumate nu mai era. Dar lumea tot aflase, erau cu totii aici si asteptau.

Mortul statuse trei zile si, desi iarna, incepuse sa miroasa si nu mai puteau intarzia fara sa-l fi dus la cimitir. Rudele asteptau sa soseasca dricul, tocmit tot in taina, sa-l care la Straulesti, un cimitir de la marginea orasului, pana unde, gandeau, nu va merge nimeni, cu siAZguranta. Popa nu chemasera, pentru ca nici unul din preotii mahalalei n-ar fi venit sa-i cante la cap fara primejdia de a fi sfasiat de oameni.

Si clipa sosirii dricului se apropia. Nu puteau s-astepte nici noapAZtea. O data cu caderea intunericului, portile cimitirelor se inchid.Fratele mortului tocmise o ceata de milogi, sa-l boceasca, dar cersetorii, orbii si schilozii trebuiau sa astepte la capela, tocmai pentru a nu baga nimeni de seama ca vestitul camatar al Cutaridei pleaca in lumea celor vesnici.

Rudele, vreo doua femei si vreo trei barbati, asteptau incremeniti pe niste scaune. Isi blestemau in gand soarta pentru ca rasturnasera casa cu susul in jos si nu gasisera decat o lada plina de polite. Banii, raposatul si-i tinea in alta parte, si toti banuiau ca fratele mortului stia unde si-i ascunsese, si-l priveau cu o ura neascunsa. Si aici, in inAZcaperea fara lucruri, domnea o tacere apasatoare. Femeile se inchinau din cand in cand si priveau spre podele.

Bica-Jumate dormea netulburat in cosciug, cu fata acoperita de giulgiul cel alb. Era un barbat trecut de 50 de ani, cu o fata supta, scund cat sa intre intr-o lada. Intr-adevar, sicriul semana cu o lada soldateasca de campanie. Cei de fata dormisera cu schimbul in timpul priveghiului si, pana pe la pranz in ziua aceea, banuiau ca vor scapa cu fata curata, ca gardul inalt de piatra ce ascundea casa intunecoasa va ocroti taina lor, tinuta atat de bine. Dar pe la patru, cand una din femei trasese putin coltul unei perdele, ca sa priveasca in strada, spuse cu spaima:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.