Rromii din Spania

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Cat priveste educatia, sistemul scolar nu include limba si cultura romani si este si el confruntat cu discriminare, lucruri care ii determina pe parintii roma sa vada scolile ca ceva putin folositor pentru viitorul copiilor. Consecinta este evidenta: un numar mare de copii roma care nu sunt inscrisi in educatia scolara. Din fericire, aceasta situatie este in schimbare si azi numarul de studenti ro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rromii din Spania

Cat priveste educatia, sistemul scolar nu include limba si cultura romani si este si el confruntat cu discriminare, lucruri care ii determina pe parintii roma sa vada scolile ca ceva putin folositor pentru viitorul copiilor. Consecinta este evidenta: un numar mare de copii roma care nu sunt inscrisi in educatia scolara. Din fericire, aceasta situatie este in schimbare si azi numarul de studenti romi creste pe zi ce trece.

Vremurile cand romii erau apreciati pentru cunostintele lor de mestesugari ori pentru munca lor in fierarie sunt foarte indepartate. In general, romii traiesc acum din vanzarile ambulante. Dar aceasta slujba are numeroase dificultati din cauza refuzului, ce vine din partea autoritatilor locale, de a da autorizatii de vanzare. Celelalte activitati unde lucreaza romii sunt agricultura, colectarea de hartii si resturi, activitati antice ori artistice. In alte ramuri, romii se confrunta cu problemele ce apar din cauza lipsei de indemanare profesionala ori a prejudecatilor la locul de munca. Potrivit acelorasi studii mentionate mai sus, multi angajatori discrimineaza romii cand fac angajari.

Astfel, rata somajului printre oamenii de etnie roma este foarte mare. Aceasta nu inseamna insa ca ocupatiile si stilul de viata traditional au disparut complet. In Barcelona, deseori vezi romi cantand si dansand pe strada binecunoscutul flamenco. De asemenea, romii priceputi la mestesuguri isi vand marfa pe strada. De exemplu, in fata catedralei din Sergovia, cateva femei vand in mod regular fete de masa din dantela lucrate de mana. De ceva timp, Spania are mai multe programe de ajutor pentru romi, prin guvernul central, regional sau autoritatile locale. Meritul pentru imbunatatirile din domeniul social si cultural din ultima vreme le revin in mare parte romilor.

In anii 60, romii spanioli au inceput sa se organizeze si sa formeze asociatii cu scopul revendicarii drepturilor lor, imbunatatirii standardului de viata si promovarii culturii romani. Astazi, asociatiile acestea administreaza fondurile de la buget cu succes, facand imbunatatiri vizibile, din punct de vedere cultural si social, in viata romilor. Din punct de vedere cultural, contributiile romilor in societatea spaniola sunt importante. Unele cuvinte din spaniola sunt preluate din limba romani. Muzica flamenco este o parte fundamentala a culturii regiunii de sud a Spaniei.

Cantecul a format o parte importanta a vietii romilor nomazi; acestia creeaza un nou si popular stil de muzica cu influente locale si maure, dar bazat pe muzica lor traditionala, numit flamenco. Romii spanioli sunt cel mai bine cunoscuti datorita acestui gen de muzica.
Muzica flamenco este mentionata pentru prima data in literatura in 1774. Primele scoli de flamenco apar intre 1765-1860 in Andalusia. Urmeaza, timp de mai bine de un secol, asa-numita epoca de aur, in care muzica se dezvolta la forma sa definitiva in numeroasele cafes cantantes.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.