Rromii din Romania

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.10

nivel: Liceu

. DIAGNOZĂ

De ce populația de rromi devine o problemă din ce în ce mai importantă pentru politica socială ?
1. Dimensiuni mari: aproximativ 1,5 milioane, adică 6,7% din totalul populației (ICCV, 1998). Pe termen scurt și mediu, proporția romilor va crește, tinzând probabil spre o stabilizare pe termen lung.
2. O situație socială și economică extrem de precară, cu șan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rromii din Romania

. DIAGNOZĂ

De ce populația de rromi devine o problemă din ce în ce mai importantă pentru politica socială ?
1. Dimensiuni mari: aproximativ 1,5 milioane, adică 6,7% din totalul populației (ICCV, 1998). Pe termen scurt și mediu, proporția romilor va crește, tinzând probabil spre o stabilizare pe termen lung.
2. O situație socială și economică extrem de precară, cu șanse de îmbunătățire în viitor semnificativ mai reduse decât ale restului populației.
3. Efecte dezagregante asupra întregii comunități datorită sărăciei și dezorganizării sociale: criminalitate, mai ales organizată, mai ridicată, riscuri ridicate de angajare în piața drogurilor.
4. O condiționalitate în creștere a integrării în UE. Este foarte probabil ca până în 2007 presiunea asupra țării noastre de creștere a efortului de suport social economic a populației de romi să crească rapid.

Dimensiunea populației de romi
1. Caracteristicile populației de romi:
Caracteristicile de tip etnic propriu-zis (limbă specifică, pe care nu toți o cunosc și utilizează, tradiții, port, muzică, conștiință a apartenenței) se combină cu efectele negative ale deficitului istoric de modernizare al majorității populației de rromi. O lungă istorie de marginalizare s-a sedimentat într-o întârziere a procesului de modernizare, cu blocaje importante de integrare cu succes într-o societate în rapidă schimbare, dominată de o competiție în creștere.
Deficitul de modernizare a fost compensat o lungă perioadă de timp de dezvoltarea unor strategii de supraviețuire la marginea societății care, pe lângă fixarea unei sărăcii adesea extreme, a blocat angajarea într-un proces de modernizare de succes.

2. Probleme de identificare
Spre deosebire de toate celelalte grupuri etnice, contururile populației de rromi sunt
Dificultatea stabilirii contururilor populației rrome provine din două cauze. În primul rând o largă varietate a modelelor de viață: apartenență religioasă, utilizarea sau nu a limbii romanes, identificarea ridicată cu populațiile învecinate. În al doilea rând, o accentuată fluctuație a identificării cu o etnie sau alta, în funcție de contextul acestei autoidentificări.

* Conform drepturilor cetățeanului, garantate de constituție, etnia unei persoane este cea pe care aceasta o declară. În consecință, din punctul de vedere al tuturor membrilor colectivității, cât și al statului, dimensiunile etnice ale populației de rromi sunt cele indicate de recensământ.
* În diferite alte contexte, un sondaj de opinie publică, de exemplu, sau participarea la activitatea unei organizații cu profil etnic, autoidentificarea poate varia substanțial.

Doar în scopul oferirii unui suport social special centrat, colectivitatea și statul sunt interesate de dimensiunile nu atât ale întregii populații de romi, cât a largilor segmente ale acesteia care se confruntă cu probleme sociale și economice grave produse de o istorie accentuat defavorabilă.
Din acest motiv, dimensiunea legal acceptată a populației de rromi este cea rezultată din totalitatea persoanelor care se identifică ca rromi (autoidentificarea), în singurul context oficial: recensământul. În toate țările, doar în contextul unor cercetări științifice și în mod exclusiv în scopuri care susțin o politică socială suportivă se utilizează o identificare a persoanelor care provin istoric dintr-o comunitate etnică romă (heteroidentificarea). Asemenea analize sunt strict confidențiale, iar utilizarea lor se face numai agregat la nivel de mari grupuri de populație.

Câți rromi sunt în România ?
Recensământ:
1992: 401 087 = 1,8%
2002: 535 250 = 2,5%
Diferența dintre datele celor două recensăminte nu exprimă creșterea fizică exactă a populației de romi, parțial ea conținând și o variație greu de determinat a identificării ca rom în cele două recensăminte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.