Roua

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.85

nivel: Liceu

Importanta
Roua raportata la cantitatea totala de precipitatii, conform statisticilor in Europa Centrala, reprezinta numai un procent de 2 - 5 %. Procesul de condesare, si racirea aerului cu formare de apa are o importanta mai mare in regiunile tropicale. Cantitatea mica de apa rezultata prin condensare are o importanta mare pentru supravietuirea plantelor in regiunile aride ca desertul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roua

Importanta
Roua raportata la cantitatea totala de precipitatii, conform statisticilor in Europa Centrala, reprezinta numai un procent de 2 - 5 %. Procesul de condesare, si racirea aerului cu formare de apa are o importanta mai mare in regiunile tropicale. Cantitatea mica de apa rezultata prin condensare are o importanta mare pentru supravietuirea plantelor in regiunile aride ca desertul Namib sau desertul Atacama.

Ceata
Ceata este un fenomen meteorologic, care consta dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate in suspensie in atmosfera in apropierea suprafatei solului, care reduce vizibilitatea orizontala sub 1.000 de metri.La o temperatura data, cantitatea de vapori de apa din aer se poate mari substantial (de exemplu, in urma evaporarii intense a apei din sol), pana cand vaporii devin saturati. De cele mai multe ori, vaporii de apa nu ating punctul de saturatie doar datorita evaporarii si/sau condensarii, dar pot deveni saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul "punct de roua", care este temperatura la care vaporii de apa din aer, aflati la o presiune constanta, devin saturati si incep sa apara primele picaturi de lichid.

In aceasta stare, din cauza suprasaturarii, vaporii nu mai pot sa se afle numai in stare gazoasa si incep sa se condenseze in mici picaturi de apa care, fiind in suspensie in diferite straturi de aer aflate deasupra suprafatei solului, micsoreaza transparenta aerului, provocand fenomenul caruia i se spune ceata.

Atunci cand vizibiltatea orizontala este cuprinsa intre 1.000 m si 5.000 m avem de-a face cu fenomenul numit negura sau pacla .Uneori particulele de apa din aerul de la suprafata solului refracta astfel lumina, incat acesta apare opalescenta, laptoasa.Ceata este mai frecventa toamna si primavara, cand temperaturile sunt mai scazute si vaporii ating starea de saturatie la o cantitate mult mai mica in unitatea de volum decat in timpul verii. Ceata se formeaza indeosebi dimineata si seara. Ceata se formeaza mai frecvent in vai unde temperatura este mai scazuta si umiditatea este mai mare.

Practic, ceata este un nor aflat in contact cu solul. Ceata se distinge fata de nori numai datorita faptului ca norul nu atinge suprafata pamantului. Acelasi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceata la altitudini mai inalte, de exemplu la varful unor dealuri sau munti.

Conditiile de formare a cetii sunt strans legate de existenta concomitenta a umiditatii de la sol (intre 90-100%), un vant in general calm sau cu viteza de pana la 3 m/s si a unei inversiuni termice (cresterea cu inaltimea a temperaturii aerului) la sol. Daca una din aceste conditii nu e realizata sansele de formare a cetii sunt foarte mici. Din punct de vedere al cauzei formarii cetii pot fi distinse cauze termice si cauze dinamice. Astfel, racirea radiativa produsa in timpul noptii poate fi enumerata ca principala cauza termica, iar advectia termica (deplasarea unei mase de aer cu o anumita temperatura peste o masa de aer cu temperatura diferita), ca principala cauza dinamica, insa pot exista si cauze complexe, avand ca si origine mai multi factori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.