Rotile automobilului

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.40

nivel: Liceu

Reglarea rulmentilor din butucul rotii are drept scop eliminarea jocului .Rulmentii rotilor din fata se regleaza de obicei cu ajutorul piulitei crenelate si al saibei montate pe capatul fusului fuzetei.In cazul rulmentilor rotilor puntii spate,reglarea se face in general ,cu ajutorul piulitei interioare,rondelei de siguranta,si al piulitei exterioare.

Rulmentii cu bile utilizati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rotile automobilului

Reglarea rulmentilor din butucul rotii are drept scop eliminarea jocului .Rulmentii rotilor din fata se regleaza de obicei cu ajutorul piulitei crenelate si al saibei montate pe capatul fusului fuzetei.In cazul rulmentilor rotilor puntii spate,reglarea se face in general ,cu ajutorul piulitei interioare,rondelei de siguranta,si al piulitei exterioare.

Rulmentii cu bile utilizati , in special,la rotile autoturismelor nu se regleaza.Echilibrarea rotilor prezinta o deosebita importanta pentru autovehiculele care se deplaseaza cu viteze ridicate.Dezechilibrarea rotilor conduce la o uzura anormala a anvelopei si a rulmentilor.

Echilibrarea rotilor se face atat static cat si dinamic,in mod practic,echilibrarea se face cu contragreutati de plumb,prinse de marginile jantei prin cleme de otel,asigurand o fixare singura contra fortelor centrifuge care iau nastere in timpul rotatiei.

Echilibrarea statica consta in aducerea centrului de greutate al rotii exact in axa sa de rotatie.In cazul in care exista o masa de dezechilibrare,roata plasata pe un ax orizontal se roteste pana ce masa ajunge in partea de jos.Echilibrarea se realizeaza prin fixarea de contragreutati pe janta rotii,diametral opus masei care produce dezechilibrul rotii.

Echilibrarea dinamica se face la o anumita turatie a rotii cu scopul de a inlatura efectele cuplurilor datorita fortelor centrifuge asupra maselor in raport cu planul median al rotii.Echilibrarea statica si dinamica a rotilor se efectueaza cu ajutorul masinilor de echilibrat,care indica valoarea contragreutatii pentru echilibrare si locul de dispunere a lor.Schimbarea rotilor intre ele se face in scopul uniformizarii uzurii pneurilor datorita faptului ca solicitarile nu sunt aceleasi.

Defectiunile care apar la roti pot conduce la accidente grave,mai ales cand acestea se produc la puntea din fata.Defectiunile rotilor se pot manifesta sub forma : rotile produc zgomote;rulmentii rotilor se incalzesc excesiv;pneurile se uzeaza anormal;pana de cauciuc.

Rotile produc zgomote.Defectiunea este determinanta la rotile din fata de urmatoarele cauze : -presiunea insuficienta in pneuri
-uzura anormala a pneurilor
-rulmenti foarte stransi,uzati sau deteriorate
-buloanele de prindere a discului rotii rupte sau desfacute
-discul incovoiat sau fisurat
-flansa butucului rotii incovoiata

Unele din aceste defectiuni pot fi inlaturate si pe parcurs,prin aducerea pneurilor la presiunea corecta,prin inlocuirea pneului uzat cu
cel de rezerva prin strangerea suruburilor sau gresarea rulmentilor.
-Ruperea sau desfacerea buloanelor de fixare a discului rotii se datoreaza slabirii piulitelor de fixare a buloanelor, dezechilibrarii rotilor ,largirii orificiilor discurilor sau strangerii exagerate a piulitelor de fixare.

Remedierea provizorie se poate efectua pe parcurs daca nu s-au rupt majoritatea buloanelor, prin dispunerea simetrica a celor ramase.Ruperea,incovoierea sau fisurarea discului rotii se datoreaza lovirii discului de bordura trotuarului sau de alt obstacol.

Incovoierea flansei butucului rotii se datoreaza unor cauze similare celor care provoaca incovoierea sau deteriorarea discului rotii si are ca urmare o uzura excesiva a pneurilor.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.