Rosia Montana - un loc vechi cu potential nou

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Din prima zi de functionare a minei, un procent din profitul obtinut in urma aurului extras va fi pus deoparte pentru reabilitarea tuturor zonelor afectate in trecut de minerit sau de proiectul Gabriel Resources din Rosia Montana. Nici o organizatie guvernamentala sau neguvernamentala nu a facut o asemenea promisiune. In lipsa reabilitarii ecologice propuse de Gabriel Resouces, terenurile, apele s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rosia Montana - un loc vechi cu potential nou

Din prima zi de functionare a minei, un procent din profitul obtinut in urma aurului extras va fi pus deoparte pentru reabilitarea tuturor zonelor afectate in trecut de minerit sau de proiectul Gabriel Resources din Rosia Montana. Nici o organizatie guvernamentala sau neguvernamentala nu a facut o asemenea promisiune. In lipsa reabilitarii ecologice propuse de Gabriel Resouces, terenurile, apele si amplasamentele miniere abandonate din regiunea Rosia Montana ar ramane asa cum sunt, o sursa constanta de poluare si de pericol.

Din punct de vedere economic, exista, fara doar si poate, beneficii imediate ale deschiderii unei mine moderne la Rosia Montana. Mina ar crea sute de locuri de munca sigure, de inalta calificare si bine platite - toate acestea intr-o zona in care rata somajului, astazi, depaseste 50%. Cand operatiunile RosiaMin vor lua sfarsit, la finele lui 2006 - asa cum prevede conventiei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana - rata somajului va creste la 90%.

Nu e de mirare ca, in aceste conditii, Guvernul Romaniei a desemnat Rosia Montana ca fiind "o regiune defavorizata. Doar investitia initiala a Gabriel Resources - aproape o jumatate de miliard de dolari - va produce o schimbare economica dramatica. Chiar si in afara Rosiei Montane, in activitatile conexe, se vor crea mii de alte locuri de munca - aproximativ cate 10 pentru fiecare loc de munca in mina.
Guvernul Romaniei va avea un profit de aproximativ 500 de milioane de dolari pe durata proiectulului, insa beneficiile economice ale Proiectului Rosia Montana se vor ridica la aproximativ 1,6 miliarde de dolari.

O companie miniera responsabila stie ca proiectul ei, indiferent de amploare, este doar o parte din viata unei comunitati. Astfel de companii sunt condusa cu respect fata de istoria si cultura locului si lasa in urma o comunitate mai puternica si mai independenta decat cea gasita la venire. Pentru astfel de companii, este foarte important felul in care isi va aminti comunitatea de ele dupa ce si-au incheiat activitatea si au plecat.

Militantii pentru protectia mediului, si nu numai, au cuvinte aspre la adresa proiectului, acuzand lucruri care nu se afla nici in planul de afaceri al Gabriel Resources, nici in caracterul companiei. Criticile lor prezinta o imagine deformata. Pentru ca Gabriel a abordat acest proiect avand in vedere interesul tuturor. Compania este hotarata sa transforme acest proiect minier intr-un model de profesionalism si sa imparta beneficiile cu o comuna si o regiune care au fost exploatate, saracite si neglijate prea mult timp. Presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, a declarat de mai multe ori:

" Am construit tot felul de mine de-a lungul carierei mele, dar exista un tip de mina pe care n-am construit-o si nici nu o voi construi vreodata, si anume o mina care sa nu aduca beneficii comunitatii locale."O alta obligatie a companiilor miniere este aceea de a nu mai folosi practici distructive, asa cum s-a intamplat in trecut. Este adevarat ca o parte din locuitorii Rosiei Montane asociaza mineritul cu daune ecologice ireparabile si cu prezenta constanta a riscului, iar punctul lor de vedere este intru totul justificat: nu poti aprecia cele mai bune practici industriale atunci cand le cunosti doar pe cele mai rele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.