Rosia Montana-un loc vechi cu potential nou

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.28

nivel: Liceu

3.Rezultate reale si potentiale

Din pacate pana in acest moment nu s-a raportat nici un fel de rezultat real al dezvoltarii deoarece cel mai amplu proiect deschis in acest moment este in desfasurare.Corporatia care a semnat pentru astfel de rezultate a mentionat de acestea doar la sfarsitul acestui an. Deci, in momentul de fata avem doar rezultate potentiale.

Pentru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rosia Montana-un loc vechi cu potential nou

3.Rezultate reale si potentiale

Din pacate pana in acest moment nu s-a raportat nici un fel de rezultat real al dezvoltarii deoarece cel mai amplu proiect deschis in acest moment este in desfasurare.Corporatia care a semnat pentru astfel de rezultate a mentionat de acestea doar la sfarsitul acestui an. Deci, in momentul de fata avem doar rezultate potentiale.

Pentru locuitorii care vor fi stramutati si relocati, se vor construi case noi si moderne si se ofera pachete compensatorii generoase. Pentru a pune bazele unei economii locale puternice si diversificate, compania va infiinta o micro-banca de investitii pentru intreprinderile non-miniere. Pentru a-si demonstra bunele intentii, Gabriel Resources s-a angajat sa construiasca o scoala noua, o clinica noua, si un centru comunitar. Cu mult inainte de inceperea exploatarii, initiativele de imbunatatire a infrastructurii locale se deruleaza deja, compania instaland recent un sistem de alimentare cu apa in comuna invecinata, Bucium.

Pentru a raspunde ingrijorarilor legate de distrugerea patrimoniului cultural, Gabriel a inceput in anul 2000 un program de arheologie de salvare pentru care a cheltuit, pana acum, 8 milioane de dolari - Programul de National Cercetare a Patrimoniului de la Rosia Montana. In contrast cu operatiunile miniere ce caracterizau epoca comunista, cand productia de aur era o prioritate in fata vestigiilor istorice, acest program aflat in derulare a salvat deja zeci de artefacte, printre care se afla si un sistem hidraulic de evacuare a apelor de mina, ce dateaza din sec. II.

O echipa independenta de arheologie de salvare isi va continua munca si pe perioada operationala a proiectului, iar descoperirile vor fi plasate intr-un muzeu, finantat, de asemenea, de Gabriel Resources.

In afara rapoartelor potentiale realizate de corporatie, apar si altele care contrazic unele realizari favorabilepentru societate si tara.Acestea sunt declarate de academicianul Ionel Haiduc.

Pentru populatia din zona: Proiectul creaza un numar de locuri de munca intr-o zona deficitara: 200-550 (unele cu caracter sezonier) in faza de preconstructie (1996-2003), 2000 in faza de constructie (2003-2005) si 500 in faza operationala (2005-2022). Acest beneficiu este relativ, fiindca locurile de munca sunt totusi in numar mic, au caracter temporar, iar lucrarea va atrage si o populatie venita din alte zone, fie in cautarea unui loc de munca, fie ca urmare a nevoii de personal calificat si specializat care nu este disponibil in zona. Alte avantaje preconizate de proiect prevad posibilitati de calificare profesionala a populatiei din zona si venituri din impozitele locale platite de populatie.

Statul Roman beneficiaza de redevente de exploatare in valoare de 2% din profit (estimate de unele surse la ca. 4,4 milioane USD anual), o suma neinsemnata in comparatie cu profitul firmei. Veniturile obtinute de Statul Roman, afectate de scutirea de un impozit si taxe vamale a firmei, inseamna un profit derizoriu pentru stat. Singurele impozite incasate de stat sunt cele pe salariile lucratorilor.

In concluzie, daca beneficiile pentru firma RMGC sunt neidoielnice, rezulta ca beneficiile in favoarea Statului Roman si ale comunitatii din zona sunt minime, nesigure si discutabile.

Tot cu ajutorul domnului Haiduc reusim sa realizam ca odata cu dezvoltarea zonei putem avea si riscuri ale proiectului.
Proiectul afecteaza 38% din suprafata comunei Rosia Montana si aproximativ 1800 de persoane, care trebuiesc stramutate, precum si demolarea a 740 case si cateva biserici cu cimitirele lor. Operatiunea a starnit o puternica reactie negativa si nemultumirea a numerosi localnici, chiar daca un numar insemnat au acceptat ofertele atragatoare de compensare financiara din partea firmei.

Documentul"Compatibilitatea proiectului minier Rosia Montana din Romania cu principiile si normele Uniunii Europene si legislatia Comunitatii Europene" mentioneaza ca situatia in care partenerul canadian (Gabriel Resources Ltd.) detine 80 % iar partenerul roman doar 20 % din actiunile Companiei Rosia Montana Gold Corporation contrazice criteriul de "interes public in beneficiul economic al tarii" (care ar justifica unele masuri de stramutare) si este neobisnuita in practica internationala a valorificarii bogatiilor subsolului, precizand ca in industria petrolifera, de exemplu, raportul de concesionare este de 85 : 15 % in favoarea tarii gazda. In felul acesta se incalca si criteriul prevazut in Art. 8, aliniat 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Proiectul incalca de asemenea Conventia de la Berlin (10 Octombrie 2001) care prevede interzicerea cianurii in exploatarile miniere pe teritoriul Uniunii Europene.

Tehnologia folosita se bazeaza pe extragerea aurului prin tratarea minereului macinat cu solutie de cianura de sodiu. Folosirea unei tehnologii bazate pe extractia aurului din minereu cu cianura pericliteaza in mod serios mediul ambiant si experienta dezastrului de la Baia Mare este releveanta. Accidente similare (ca. 30 numai dupa 1990 !) au avut loc si in alte tari unde se aplica procedeul.

Zona vizata in proiect contine vestigii arheologice de mare interes stiintific, de valoare inestimabila, cu caracter de unicat in Europa si poate in lume, asa cum au relevat studiile partiale intreprinse de cercetatorii arheologi din Romania si Franta, ca urmare a obligatiilor legale, finantate chiar de firma RMGC pentru obtinerea "descarcarii arheologice".

Este necesara extinderea acestor cercetari de la suprafata restransa cercetata (doar 4 hectare!) la toata suprafata vizata (cel putin 100 hectare), ceea ce necesita mai mult timp. Exploatarea zacamantului de aur ar duce la distrugerea iremediabila a sitului arheologic, ceea ce ar fi o pierdere de nerecuperat si ar anula posibilitatea constituirii in viitor a unei zone de turism cultural, o solutie economica durabila pe termen lung.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.