Roscani, avant si dinamism

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Aceste elemente formeaza domeniul carpato-danubiano-pontic, peste care se supra- pune in linii mari populatia romaneasca (adica masa principala a " romanitatii orientale ") si statul a carei expresie este Romania. Caracterul de "cetate naturala" a edificiului Carpatic romanesc a fost subliniat de multi geografi : Elsee Reclus, Emm. de Martonne, Nicolae Balcescu, Nicolae Iorga, Simion Mehedinti, et[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Roscani, avant si dinamism

Aceste elemente formeaza domeniul carpato-danubiano-pontic, peste care se supra- pune in linii mari populatia romaneasca (adica masa principala a " romanitatii orientale ") si statul a carei expresie este Romania. Caracterul de "cetate naturala" a edificiului Carpatic romanesc a fost subliniat de multi geografi : Elsee Reclus, Emm. de Martonne, Nicolae Balcescu, Nicolae Iorga, Simion Mehedinti, etc.
Unitatea edificiului carpatic si in general a treptelor de relief provine si dintr-o particularitate aparent mai putin observabila : complementaritatea ariilor contingente apropiate.

Unitatea reala a teritoriului este pusa in evidenta de complementaritatea profunda a ariilor contingente; in acest sens putem exemplifica : Muntii Apuseni se interfereaza organic cu Dealurile de Vest, Campia de Vest (prin intermediul depresiunilor-golf) cu spatiul de la sud de Mures (Poiana Rusca, Hateg, Dealurile Lipovei, Campia Lugojului) cu partea de vest a Depresiunii colinare a Transilvaniei, constinuindu-se prin "jugul" intracarpatic si Podisul Somesului in aria Carpatilor Orientali (Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei ).
Unitatea economica a Romaniei este complementara unitatii naturale si umane.

Pentru un geograf sau economist nu este necesar sa demonstram ca teritoriul tarii noastre are o reala unitate si omogenitate economica, dar pentru un nespecialist acest lucru este util. Unitatea economica rezulta din interconectarea centrelor industriale ( pe linia aprovizionarii de materii prime, materiale, produse ), corelarea ramurilor, centrelor , zonelor industriale (chiar asa imperfecta cum a devenit in ultimii ani ), caracterul unitar al sistemului agroeconomic ( aflat in reasezare datorita modificarii sistemului de proprietate ) si sistemului unic de transport.

La aceste elemente cu o puternica dimensiune teritoriala si spatiala ( adica geografica ) se adauga si altele, cum ar fi : cadrul legislativ al tranzitiei spre economia de piata, nivelul privatizarii, gradul de interventie al statului in economie, nivelul initial al economiei, sistemul de salarii si preturi, productivitatea economica, cointeresarea si constiinta individuala a oamenilor, structura fortei de munca, s. a. .

Exista desigur, tendinta realizarii unor legaturi economice relativ preferentiale ale unor tari, companii internationale, societati, firme, cu anumite intreprinderi, zone, regiuni, legaturi care au partial motivatii economice ( indeosebi apropierea spatiala ) si partial alte motivatii. Chiar in aceste conditii unitatea economiei nu este afectata vizibil. In prezent se pun in functiune mecanisme noi care faciliteaza diviziunea interregionala a activitatilor economice; totodata se creaza o mai pronuntata " omogenizare " in profil teritorial al specificului economic al regiunilor ( al fiecarei regiuni ) care vor putea deveni in acest fel entitati geoeconomice mai evidente.

Unitatea economica a Romaniei trebuie sustinuta desigur si de functia economica a statului; interventia statului in economie cel putin la noi, va fi inca un timp, necesara si utila.De altfel, rolul economic al Romaniei in lumea de maine este strans legat de capacitatea de adaptare, autoreglare si dezvoltare ( in sens calitativ ) a economiei in ansamblul ei, ca un sistem dinamic, coerent si unitar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.