Romii din Romania

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 5.45

nivel: Facultate

Categoria(iile) (nationala, etnica, lingvistica sau religioasa) declarata de minoritate si, daca este diferita, de stat.
Nationala. Teritoriul in care locuiesc.Foarte dispersat. Exista comunitati de romi in toata tara.Populatia. Conform recensamantului din 1992, exista 409.723 romi. Alte estimari: pana la 1,8 milioane (7,9%). Unele organizatii sustin ca numarul lor atinge 2,5 milioane (Mino[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romii din Romania

Categoria(iile) (nationala, etnica, lingvistica sau religioasa) declarata de minoritate si, daca este diferita, de stat.
Nationala. Teritoriul in care locuiesc.Foarte dispersat. Exista comunitati de romi in toata tara.Populatia. Conform recensamantului din 1992, exista 409.723 romi. Alte estimari: pana la 1,8 milioane (7,9%). Unele organizatii sustin ca numarul lor atinge 2,5 milioane (Minority Rights Group, 1997:240). Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii estimeaza numarul lor, in 1998, intre 1.452.700 si 1.588.552 (heteroidentificati), dintre care 922.465 pana la 1.002.381 (autoidentificati) (Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, 2000)

Denumirea limbii vorbite de minoritate (in engleza, in limba minoritatii si, daca este diferita, in limba dominanta). Romani, vorbita de aproximativ 60%.Exista vreo forma de recunoastere a limbii minoritare?Romania a semnat si ratificat Conventia Cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale in 1995 (Articolul 10, 11 si 14) in care se stipuleaza ca "fiecare persoana care apartine unei minoritati nationale are dreptul de a folosi in mod liber si fara ingerinta limba sa minoritara, in privat si in public, oral sau in scris". Limba romani se preda in unele clase, numarul scolilor in care se preda fiind in continua crestere.

Limba dominanta in teritoriul in care locuiesc.
In principal, este utilizata limba romana, dar si limba maghiara in unele zone din Transilvania unde aceasta este limba dominanta(Harghita, Covasna si, izolat, unele zone din alte judete). Utilizare ocazionala sau cotidiana a limbii minoritare.In functie de zona, romani este folosita atat ocazional (in comunitatile in care romii nu sunt majoritari si nu au contacte regulate cu alti romi) sau cotidian (de exemplu, de copii la scoala). Accesul la educatie in raport cu nevoile minoritatii.

Sistemul educational institutionalizat nu corespunde nevoilor (vezi capitolul 6) (Florin Moisa, 2000). Practicile religioase.Sunt ortodocsi (83,5%), catolici (4,7%) si protestanti (4,3%), in functie de zona in care locuiesc si de religia dominanta din zona respectiva (Recensamant 1992, Vol. I, 1994:784). Exista vreo forma de recunoastere a religiei?
Da. Toate sunt recunoscute oficial.Comunitati care au aceleasi caracteristici dar care traiesc in alte zone/tari.

Albania, Austria, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Croatia, Danemarca Elvetia, Estonia, Federatia Rusa, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Republica Federala Iugoslavia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria. Irlanda si Marea Britanie au populatii de "nomazi" (a nu fi confundati cu calatorii "New-Age" sau cu "Tiganii"). In Marea Britanie exista si indivizi care se auto-denumesc "romi".

Populatia acestor comunitati in alte teritorii/tari din Europa Centrala sau de Sud-Est. Toate datele de mai jos provin din World Directory of Minorities - Ghidul Minoritatilor Lumii (Minority Rights Group, 1997), cu exceptia celor care au specificata o alta sursa. Albania - recensamantul din 1989 nu da nici un fel de informatii. Se estimeaza ca ar fi pana la 100.000 (2,9%);Bosnia-Hertegovina - numarul estimat inainte de 1992 era de 100.000;Bulgaria - (recensamantul din 1992) 312.000 (3,7%);Cipru - 500-1.000 (0,7 - 0,13%);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.