Romii

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cu o elita politica si intelectuala emergenta, minoritatea roma are inca o slaba reprezentare in institutiile publice si o putere redusa de a introduce pe agenda publica probleme specifice, chiar daca este minoritatea cea mai numeroasa dupa cea maghiara in Romania. Majoritatea reprezentantilor acestei etnii se confrunta inca cu importante dificultati, formule precum excludere, marginalizare socia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romii

Cu o elita politica si intelectuala emergenta, minoritatea roma are inca o slaba reprezentare in institutiile publice si o putere redusa de a introduce pe agenda publica probleme specifice, chiar daca este minoritatea cea mai numeroasa dupa cea maghiara in Romania. Majoritatea reprezentantilor acestei etnii se confrunta inca cu importante dificultati, formule precum excludere, marginalizare sociala si culturala, discriminare devenind aproape un loc comun in descrierea situatiei minoritatii roma. Politicile promovate, atat la nivel central cat si la nivel local, nu au reusit sa transforme aceasta stare de fapt atat timp cat initiativele au fost punctuale si izolate.

Astfel, probleme precum nivelul scazut de educatie, analfabetismul, lipsa de calificare, lipsa unui loc de munca, precaritatea starii de sanatate, saracia au continuat sa afecteze o mare parte a acestei populatii. Nevoia unei strategii guvernamentale de imbunatatire a situatiei romilor care sa formuleze principiile directoare si care sa aiba directii de actiune concertate (administratie, servicii sociale, dezvoltare comunitara, justitie, comunicare si participare civica etc.) este un fapt incontestabil. Incepand cu anul 2001 acest document exista iar optiunile mari de interventie au fost explicitate.

Este momentul ca asistenta sa atinga resorturile mai putin vizibile, la nivelul comunitatii, prin care barierele actuale in promovarea identitatii acestei minoritati sa fie indepartate. Acest lucru trebuie sa se realizeze si in domeniul educatiei, un posibil punct de plecare in spargerea cercului vicios saracie-excludere-pierderea identitatii. Ea reprezinta unul din atuurile importante pe termen lung pentru managementul comunitatilor multi-etnice si pentru combaterea deopotriva a marginalizarii culturale si a celei socio-economice.

Proiectul care sta la baza studiului de fata s-a nascut din dorinta de a verifica empiric observatiile directe pe care autorii au avut prilejul sa le faca, de-a lungul anilor, asupra unor scoli din sistemul de invatamant romanesc. In mod concret, cu ocazia unor cercetari anterioare, am putut constata ca exista o serie de scoli plasate in mediul rural sau urban in care ponderea elevilor romi este foarte ridicata. In aceste scoli, definite ulterior, din necesitatea de a le identifica, scoli roma, ne-a surprins, in primul rand, starea cladirilor in termeni de vechime si aspect, de spatii improprii, precaritatea sau cvasi-inexistenta dotarilor materiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.