Romeo si Julieta scena balconului

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Facultate

Eroii nostri, doi adolescenti, apartinand unor familii de vaza din Verona, familii faimoase pentru legendara dusmanie dintre ele, se indragostesc, in ciuda acestei situatii.In actul II, scena 2 binecunoscuta ca "scena balconului", ni se infatiseaza un episod al intalnirii dintre cei doi indragostiti. Intalnirea se petrece noaptea, Romeo se strecoara pe furis in livada Capuletilor in speranta ca-si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romeo si Julieta scena balconului

Eroii nostri, doi adolescenti, apartinand unor familii de vaza din Verona, familii faimoase pentru legendara dusmanie dintre ele, se indragostesc, in ciuda acestei situatii.In actul II, scena 2 binecunoscuta ca "scena balconului", ni se infatiseaza un episod al intalnirii dintre cei doi indragostiti. Intalnirea se petrece noaptea, Romeo se strecoara pe furis in livada Capuletilor in speranta ca-si va gasi iubita.

Peisajul este feeric, o noapte senina de vara, cerul impodobit de stele si luna. Elementele astrologice folosesc pentru a sublinia intensitatea sentimentelor tanarului. Minunatele podoabe ale cerului palesc in fata frumusetii iubitei. Julieta este comparata cu soarele care lumineaza viata lui Romeo, facand din noapte zi ... "si Julieta-i soare".

Monologul Julietei de la inceputul scenei evidentiaza clar conflictul interior al eroinei, lupta datoriei cu pasiunea. Dragostea pentru Romeo este atat de intensa incat sentimentul datoriei paleste in fata ei. Curand pasiunea Julietei castiga teren si iese invingatoare asupra datoriei. Principiul in care fusese crescuta, si anume "ura dintre cele doua familii" pare doar o idee absurda.

Ea reduce ura la "razboiul unor nume". Face clar diferentierea dintre "nume si persoana". Pentru ea numele nu valoreaza nimic si nu evidentiaza nimic din trasaturile si caracterul persoanei.
Julieta este dispusa sa renunte la numele ei pentru drgostea lor, cerandu-i si iubitului sa faca acelasi lucru:
"Romeo!
De ce si pentru ce esti tu Romeo ?
Renega-ti tatal!Leapada-al tau nume!"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.