Romanul realist - oglinda a reprezentarii problemelor din toate timpurile

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 7.16

nivel: Liceu

Această problemă o mai întîlnim în „Ion” (L. Rebreanu). În urma sinuciderii Anei, și a morții copilului, toate pămînturile trebuia să le ia Vasile Baciu înapoi, dar Ion află că „legea” e de partea lui. Copilul e moștenitorul mamei, iar tatăl moștenitorul copilului, deci el devine atotstăpînitorul acestei „mari averi”.

Dar preotul Belciug se folos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul realist - oglinda a reprezentarii problemelor din toate timpurile

Această problemă o mai întîlnim în „Ion” (L. Rebreanu). În urma sinuciderii Anei, și a morții copilului, toate pămînturile trebuia să le ia Vasile Baciu înapoi, dar Ion află că „legea” e de partea lui. Copilul e moștenitorul mamei, iar tatăl moștenitorul copilului, deci el devine atotstăpînitorul acestei „mari averi”.

Dar preotul Belciug se folosește de moment și-l amăgește pe Ion, acela punîndu-și semnătura că „dacă va muri fără urmași, toate pămînturile să revină bisericii”. Astfel se conturează o sete nebună de bani, care strică orice germene bun din sufletele oamenilor. „Banul poate rezolva totul”, credea Mara. Dar atunci cînd Trică putea fi scăpat de armată cu bani, Mara nu-l scapă pe motiv că n-are bani.

La fel se întîmplase și cînd Persida-i cere ajutor pentru a deschide hanul pe care-l luase cu Națl. Aceste lucruri transformînd-o treptat într-o avară fără urmă. Și în „Baltagul”(M. Sadoveanu) banul este pricina tuturor întîmplărilor. Nichifor Lipan a fost ucis de cei doi tovarăși ai săi, care i-au luat toată cireada de oi, banii adunați, ca mai apoi, la înmormîntarea lui să se găsească „adevărații criminali”.

O problemă des întîlnită în romanul românesc este cea a războiului. Prin aceasta se descrie o „succesiune de momente din evoluția societății” la care toți se adaptează sau pierd în fața ei. Foarte clar și detaliat ea se conturează în „Pădurea spînzuraților”, fiindcă L. Rebreanu l-a scris „în amintirea fratelui, executat de austro-ungari, pe frontul românesc”. Apostol Bologa, un tînăr universitar pleacă la front pentru că prietenii sale „îi plăcuse un ofițer de husari”. Pe front își face datoria, se comportă ca un viteaz.

Dar deodată îl preocupă „gîndul dezertării” din cauza că „nu poate lupta împotriva fraților săi români”, însă continuă să fie un ofițer conștiincios, primește laudele generalului Karg. Într-un sfîrșit se decide în sine să treacă liniile, dar îl prind, după care are loc judecata și condamnarea la moarte.

În felul acesta, deloc eroic, cu un realism dur, a înțeles Rebreanu să înfățișeze moartea unui român care nu putea dintr-o poruncă mai presus de fire să lupte împotriva fraților săi. O tactică nemaipomenită de luptă atestăm în cadrul romanului frescă „Frații Jderi”. Prin gîndirea lucidă a lui Ștefan cel Mare, cu o armată mult mai mică, el reușește să cîștige bătălia de la Lipinți, la fel și pe cea de la Vaslui, unde ses arată unicitatea caracterelor națiunii române în lupta cu „dușmanii creștinismului”. Aceste lupte, mai sunt

descrise în „Letopisețele Țării Moldovei” de Miron Costin și Grigore Ureche. În acest caz, putem vorbi despre un realism etern și că problemele sunt aceleași în toate timpurile, numai că personajele care le poartă au o structură specifică perioadei și spațiului în care se dezvoltă.

„Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război” conturează pe paginile romanului războiul concret, fără idealizare romantică și fără naturalism, războiul crud și inutil, blamat de cei care îl duc efectiv, exploatat de cei care îl provoacă. Cu această experiență, Ștefan Gheorghediu, acumulează o cunoaștere exactă a războiului, iar fraza „Ne-a acoperit pămîntul lui Dumnezeu” îi rămîne pentru un timp în conștiința sa ca un fapt inevitabil în viața fiecărui om.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.