Romanul obiectiv modern - Ion de Liviu Rebreanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.10

nivel: Liceu

Patima lui pentru pamant este, de asemenea, infinit mai mult decat manifestarea instinctului de posesie, oscileaza intre adoratia aproape religioasa si fascinatia erotica, prezenta in scena in care eroul saruta pamantul “ca pe o ibovnica” (iubita). Adevarata iubita a lui Ion este pamantul, a carui prezenta apare obsesiv in momentele cruciale din viata eroului, scena de dragoste cu Flo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul obiectiv modern - Ion de Liviu Rebreanu

Patima lui pentru pamant este, de asemenea, infinit mai mult decat manifestarea instinctului de posesie, oscileaza intre adoratia aproape religioasa si fascinatia erotica, prezenta in scena in care eroul saruta pamantul “ca pe o ibovnica” (iubita). Adevarata iubita a lui Ion este pamantul, a carui prezenta apare obsesiv in momentele cruciale din viata eroului, scena de dragoste cu Florica care se desfasoara pe camp, moartea prin care realizeaza comuniunea cu pamantul matern.

In felul acesta “monumentalitatea” protagonistului este ridicata la coeficientii mitului, el devine purtatorul unei “sexualitati cosmice” care, odata purificat prin suferinta si moarte de patimile sale , il integreaza in ordinea universului. Prin contrast cu “monumentalitatea” lui Ion, universul micii intelectualitati romanesti se caracterizeaza printr-o deconcentrata banalitate. Lumea satului este lipsita de orice nota de idilism, in viziunea lui Rebreanu. Ea este macinata de conflicte puternice, determinate de deosebirile de avere dintre tarani, care contaminate parca de spiritul activ si competitiv al capitalismului, au o viziune strict pragmatica despre lume.

Miza acestor conflicte de natura economica este pamantul pe care taranii lui Rebreanu sunt dispusi sa-l dobandeasca prin orice mijloace. Pentru a intra in posesia averii lui Vasile Baciu, Ion renunta la dragostea lui pentru Florica si o seduce pe Ana care ramane insarcinata, iar tatal ei este nevoit sa i-o dea de sotie. Acelasi spirit competitive influenteaza toate relatiile interumane: departe de a fi o comunitate omogena si solidara, umanitatea din paginile romanului este marcata de numeroase rivalitati cum ar fi: Ion cu George, Herdelestii cu preotul Belciug, care se nasc din orgoliu, din dorinta personajelor de a se bucura in ochii colectivitatii de un prestigiu mai mare decat rivalii lor. Simpla rivalitate se transforma, in cazul lui Ion si George, intr-un conflict erotic, cei doi rivali fiind pusi de doua ori in situatia de a-si disputa aceeasi femeie: mai intai pe Ana, pe care tatal ei vroia s-o casatoreasca cu George, apoi pe Florica, pe care rivalul lui Ion o va lua de sotie.

Patimasi, dominati de instinct, Ion si George se confrunta aprig in paginile romanului, recurgand ca ultim argument la violenta fizica, bataia, si in cele din urma chiar crima. Ion isi dispretuieste si tatal, un fel de boem (om dezordonat ) rustic (de la tara) , care risipise averea familiei, considerandu-l vinovat pentru situatia lui materiala precara (instabila), ce ii ranea orgoliul. Daca Glanetasul intruchipeaza tatal deposedat de orice autoritate, Vasile Baciu reprezinta tatal tiranic, care o trateaza cu cruzime pe Ana, netinand seama de dragoste sincera ce i-o poarta aceasta lui Ion.

Ana, fiind un personaj tragic si simbolic, reprezinta Jertfa pe care atat Ion cat si Vasile Baciu o sacrifica de dragul pamantului. Prin statutul sau social, Ana ar fi trebuit sa duca o viata normal, fara prea mari griji material, ca fiica unica a instaritului Vasile Baciu. Din pacate, pentru ea, ca si pentru Ion, pamantul devine fatalitatea care-i va modifica soarta. Inca din scena horei, imbatata de vorbele mincinoase ale lui Ion, Ana incepe sa-l iubeasca, sentiment cultivat cu perfidie (ipocrizie) de flacau, pana cand o ia de nevasta.

Ulterior, in lupta pentru pamant dintre Vasile Baciu si Ion, femeia devine o “unealta” urata si brutalizata de fiecare dintre ei, fara a-si mai gasi un loc in lume.Autorul o surprinde in trei ipostaze succesive care ii contureaza treptat profilul moral prin analiza sufletului ei chinuit :cea de tanara femeie ,indragostita profund de Ion ,caruia ii incredinteaza cu generozitate viata ,aceea de sotie ,indurand cu umilinta vorbele grele si loviturile barbatului ,si aceea de mama ,ipostazata care in circumstante normale ar fi putut deveni o supapa salvatoare pentru femeia nefericita.

Intreaga existenta a Anei este guvernata de iubire si blandete ,virtuti care intregesc un portret moral superior. Ea este harnica, supusa, rusinoasa, prototipul femeii de la tara .Din punct de vedre fizic, Ana este insignifianta; pentru Ion ea este o fata "slabuta" si "uritica", mai ales in comparatie cu Florica ai carei "obraji fragezi ca piersica" si " ochii albastri ca cerul de primavara "ii tulburase sufletul flacaului. Lui George Bulbuc, flacaul bogat pe care Baciu il voia ginere "Ana ii placea", lui nu i se parea urata, insa nu ii zicea ca-i "cine stie ce frumoasa". Din dragoste pentru Ion , Ana accepta relatia cu acesta si , chiar si atunci insarcinata ,ajunge de rasul satului si e crunt batuta de tatal ei ,nu-i reproseaza nimica lui Ion .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.