Romanul lui Liviu Rebreanu intre traditie si modernitate

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.30

nivel: Liceu

Este creatorul romanului realist rural, al romanului de analiza psihologica
- Reprezinta o voce originala, puternic individualizata in cadrul romanului realist din proza noastra interbelica, impus cu reala distinctie literara de Camil Petrescu, George Calinescu, H.P. Bengescu, Mircea Eliade, Anton Holban etc. "Niciodata realismul romanesc, inaintea lui Rebreanu, nu infiripase o viziune a v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul lui Liviu Rebreanu intre traditie si modernitate

Este creatorul romanului realist rural, al romanului de analiza psihologica
- Reprezinta o voce originala, puternic individualizata in cadrul romanului realist din proza noastra interbelica, impus cu reala distinctie literara de Camil Petrescu, George Calinescu, H.P. Bengescu, Mircea Eliade, Anton Holban etc. "Niciodata realismul romanesc, inaintea lui Rebreanu, nu infiripase o viziune a vietii mai sumbra, infruntand cu mai mult curaj uratul si deintocmai ca in varietatea mai noua a realismului european, crudul naturalism francez si rus" (T . Vianu) .

- Eugen Lovinescu in Istoria literaturii moderne incadreaza opera lui Rebreanu in realismul dur.
2. Romanul lui Liviu Rebreanu intre traditie si modernitate : hs
- Asemenea lui Nicolae Filimon, creatorul primului roman realist, de tip balzacian (Ciocoii vechi si noi), Rebreanu aseaza in centrul romanului un erou voluntar, produs simbolic al unei realitati social- istorice . Dar el ii confera monumentalitate.
- Urmandu-l pe Ioan Slavici creeaza imaginea unui taran intrat in circuitul vietii moderne, bazata pe principiul ca "banul inchide si deschide toate usile".

- Prefigurand marile constructii rebreniene, Duiliu Zazugraveste in Viata la tara si Tanase Scatiu realitatea autohtona . Dar el nu reuseste complet, "atitudinea sentimentala a scriitorului ii mascheaza adevarul crud" (T . Vianu) .
Rebreanu inchide in cartile sale un vast panou curgator de fapte, in care viata pulseaza la cele mai inalte cote de expresivitate.
Prin Liviu Rebreanu se pun bazele romanului romanesc modern
Originalitatea si modernitatea romanului rebrenian rezulta din insasi viziunea artistica a scriitorului, care exprima un crez artistic realist :

"pentru mine arta inseamna creatie de oameni si de viata"
Prin Rebreanu literatura noastra creeaza primul ei romancier obiectiv, atras de marile miscari ale vietii multimilor anonime.
Primul sau roman Ion, aparut in 1920, marcheaza "o revolutie si fata de lirismul samanatorist si de atitudinea poporanista si fata de eticismul ardelean, constituind o data istorica, in procesul de obiectivare a literaturii noastre epice" (Eugen Lovinescu)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.