Romanul adolescentului miop povestire

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

Referat despre Romanul adolescentului miop povestire
In clasa I a ramas corigent la trei obiecte si se gandea la sinucidere,al colegii care se luptau sa-l salveze.Isi vedea mama plangand,iar pe unii colegi acuzandu-l pe professor de crima.Si-a revenit dupa putin timp si a inceput sa priveasca cu admiratie tinerii plimbandu-se prin parc.In vara si-a pus meditator la germana,dar in vara tot n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul adolescentului miop povestire

Referat despre Romanul adolescentului miop povestire
In clasa I a ramas corigent la trei obiecte si se gandea la sinucidere,al colegii care se luptau sa-l salveze.Isi vedea mama plangand,iar pe unii colegi acuzandu-l pe professor de crima.Si-a revenit dupa putin timp si a inceput sa priveasca cu admiratie tinerii plimbandu-se prin parc.In vara si-a pus meditator la germana,dar in vara tot nu stia nimic.Plecand nemtii,nu s-a mai cerut germana si a scapat de corigenta.

La matematica au fost chemati peste trei zile.Mircea si-a planificat material pe zile.A aruncat de pe masa tot ce i-ar putea distrage atentia si s-a apucat de lucru dar nimic nu-i convenea.Suparat pe propria-i persoana,incearca sa deseneze un cerc si inca unul si reuseste sa lucreze pana seara abia un sfert din manual.Se culca cu gandul sa se scoale de dimineata,dar "nu matematica l-a facut pe el" si isi continua somnul.

Lumina tarzie a diminetii l-a facut sa se simta vinovat,sa ii para rau ca nu e bun de nimic.In loc sa se apuce de lucru,citeste un capitol din cartea lui Iorga.Cand tata i-a adus laptele,el se prefacea ca citeste logaritmii,facandu-l fericit pe acesta.Il minte ca e foarte oboist, citind de la patru dimineata.El il sfatuieste sa faca o pauza.Se hotaraste sa nu se prezinte la examen,chiar daca cei din jur vor rade de el.In vara va invata mai temeinic si va lua corigenta.

A venit si ziua decernarii premiilor.Copiii erau agitati,curiosi sa afle cine sunt premiantii.Serbarea a fost deschisa de director care a anuntat ca fiecare elev primeste dupa fapta rasplata.Au inceput sa fie strigati premiantii care isi luau premiile fericiti,sub privirile pline de invidie ale celor care au tras chiulul.Mircea asculta si ii era teama ca ceilalti sa nu-si dea seama ce este in sufletul lui.Voia sa fie linistit,dar cand premiantii l-au inconjurat,a simtit ca-l lasa puterile.Ura pe cei care isi invatasera lectiile,trupurile acelea slabe cu ochii incercanati.

Munca lui si rezultatele nu erau pretuite pentru ca nu invatase la matematica si germana.Era nedrept spunand ca numai ce ii placea lui,era necesar,facandu-si colegii premianti imbecili.Din clasa erau patru corigenti,el,Dinu si ceilalti doi cei mai prosti.Se simtea umilit ca nu a avut tovarasi de suferinta,colegi mai selecti.Acasa a mintit privind numarul corigentilor,tatal nu i-a tinut nici o predica,iar mama i-a dat bani de buzunar.Nu stia daca s-a prefacut trist sau era cu adevarat.
A venit vacanta cu libertatea ei si se gandeste sa fuga din tara.Nu stie daca e pregatit pentru asa ceva,Fuga lui nu e o aventura,el simte o necessitate launtrica.Vrea sa vietuiasca cum vrea el,luptand.Dar nu stie sa infranga viata.Vrea sa rataceasca singur,fara griji,muncind si citind cat vrea el.

Intr-o zi a cunoscut un evreu vagabond,pe o banca la sosea.Acesta i-a cerut sa citeasca si el nuvele de Panait Istrati.Dupa ce a citit-o,i-a spus ca a ratacit prin porturi ca hamal,c-a indurat multe,i-a vorbit de pianistii cabaretelor,mizeria in care traiau si ascultandu-l era fericit.Vazandu-l,vagabondul l-a numit burghez si ca de aceea nu poate sa-l inteleaga pe Panait.

Cand l-a reintalnit,si-a schimbat parerea despre el,dandu-si seama ca nu spunea adevarul.Nu intelegea cum a putut sa se strecoare prin atatea tari ca lucrator.Tanarul traia in fiecare oras din ce castiga si isi alegea cate o fata frumoasa la care statea.Acesta incerca sa-l inspaimante cu imoralitatea.Mircea nu era speriat de ce-i spunea,ci faptul ca ii aproba faptele.El ii spune vagabondului ca e neincrezator in putinta unei vieti de munca si rataciri,iar acesta il sfatuieste sa stea acasa,sa mai creasca,spunandu-i de ce acte are nevoie daca vrea sa fuga.

Dimineata nu se simtea bine dupa vinul baut si privind in jur,si-a dat seama ca nu se poate rupe de casa,mansarda si cartile lui.Ca sa plece avea nevoie de bani si curaj,ca ii va fi dor de biblioteca lui.
A venit luna august si a revenit acasa obosit si trist.Era nemultumit fiindca nu intelegea nimic din ce i se intampla si vrea sa se apuce de invatat la matematica ca sa il uimeasca pe profesor.

Au trecut trei zile si inca nu s-a apucat de citit.Stie ca nu are vointa.Vrea sa stie ce este in sufletul lui si vrea sa se apuce sa invete psihologia pentru a se cunoaste,dar nu stie de unde sa inceapa.
Au venit baietii din tabara si i-au povestit cum s-au distrat, distrugand micile constructii cu o bucurie salbatica.Dinu i-a povestit de cuceririle lui si hotaraste sa se apuce de invatat.Dar nu are cum fiindca acesta i-a adus trei carti pe care si le dorea de mult.

A renuntat iar la invatat.A inceput septembrie si el tot nu s-a apucat de citit,socotindu-se cel mai lenes,mai neputincios,mai mincinos.
Si-a intalnit colegii.Toti au invatat si acum repetau ultimile capitole.El a ajuns in ultima zi si s-a hotarat sa ramana repetent.Ar fi nevoie de o durere adanca ca sa-l duca in fata operei vietii lui.Dispretul prietenilor,al rudelor,al dusmanilor,il va face ca sa scrie "Romanul adolescentului miop",care-l va face celebru.Nu mai vrea sa dea corigenta,desi Dinu,incearca sa-i schimbe hotararea si nu reuseste.

S-a prezentat la examen cu multe emotii.Teza pe care a dat-o avea calcule ce n-aveau legatura cu problema.La oral s-a chinuit,a spus mai mult ce nu trebuia.Profesorul i-a promovat pe toti.Acum ii placea matematica si-si propune sa o invete.Nu e grea,mai ales ca are parti amuzante.S-a convins ca are vointa,lucru pe care nu l-a demonstrat la corigenta.Se va odihni pana va incepe scoala,apoi matematica si germana vor fi pe primul plan.

Din mansarda se vad acoperisurile plumburii si doi plopi batrani. Primavara,odaita lui e trista.Afara e soare,perechi vesele,zbor de albine.Cand este toamna,e fericit in singuratate,privind jocul din soba cu gandul ca in toamna nu va mai fi singur. In aceasta mansarda a fost mic,a trait atatea evenimente care nu vor mai reveni niciodata.Acum trebuie sa se schimbe,sa fie mare,sa acorde mai multa atentie preocuparilor sale.Nu-si cunoaste vecinii si nu ii iubeste.De sus urmareste un iatac cu doi tineri casatoriti.Este ca un joc,luminile se aprind si se sting,obosindu-l.E fericit in mansarda lui si va incerca sa scrie despre sufletul mansardei lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.