Romanul adolescentului miop - caracterizarea personajului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.03

nivel: Liceu

Antiteza dintre adolescentul miop si Giovanni Papini este cea mai evidenta si cea mai bine conturata în acest fragment. Oricine ajuns la vârsta personajului principal al acestei opere are nevoie de un model dupa care sa se ghideze sau pe care sa-l urmeze. Personajul l-a ales ca model pe Papini deoarece acesta „i-a scris viata”, în romanul „Omul sfârsit” pe care tocmai îl ci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul adolescentului miop - caracterizarea personajului

Antiteza dintre adolescentul miop si Giovanni Papini este cea mai evidenta si cea mai bine conturata în acest fragment. Oricine ajuns la vârsta personajului principal al acestei opere are nevoie de un model dupa care sa se ghideze sau pe care sa-l urmeze. Personajul l-a ales ca model pe Papini deoarece acesta „i-a scris viata”, în romanul „Omul sfârsit” pe care tocmai îl citise regasindu-se si el, la fel ca toti adolescentii. Antiteza urmareste reliefarea pe de o parte a urii fata de mentor, iar pe de alta iubirea si stima pe care o purta în sine.

Contradictia, din acest punct de vedere, este data de câteva constructii: „L-am iubit si l-am urât”, „cel mai neîndurat dusman si cel mai darnic prieten”. Totusi, atitudinea care razbate este cea a confruntarii cu mentorul sau, aceasta incluzând si sentimentul de ura: „Dusmanul meu de moarte”, „Lupta împotriva lui Papini”. Primul citat vrea sa arate ca naratorul, daca nu va mai scrie din cauza faptului ca altcineva a scris înaintea sa, va disparea la un moment dat instantaneu, daca a existat vreodata. Acest lucru îi da curaj, încredere în sine si resurse pentru a putea duce lupta cu cei ce l-ar putea acuza ca este un epigon al lui Papini, automotivându-se.

Adolescentul miop este macinat de dorinta de a se desprinde de Giovanni Papini, de a-l depasi, de a-l lasa în urma, de a-l învinge. El se manifesta fata de ceilalti oameni cu un aer de superioritate, privindu-i autoritar si criticându-i, batjocoritor chiar: „Cei multi si cei prosti, imbecilii si infirmii creierului, natângii cu ochi frumosi si cu fruntile înguste, fapturile ce compromit sexul”, „îmi par toti neputinciosi, meschini, searbezi”.

Atitudinea de superior este sugerata cel mai expresiv de „rangul” acordat celorlalti, si anume al „fapturilor”. În momentul când este la pamânt se autocompara cu o „zdreanta”; pe masura ce devine mai hotarât si câstiga încredere în sine, vrea „sa priveasca în ochi miile de zdrente” care-l înconjoara. Încrederea prea mare în sine pe care si-o acorda si independenta duc la hipertrofierea eului. Asa se explica si scrierea cu majuscule de cel putin patru ori în fragmentul de fata a cuvântului „EU”. Acest lucru nu are însa le- -gatura cu narcisismul. Astfel se arata si ca eul liric se descopera si îsi da seama mai bine de ceea ce se întâmpla în jurul sau.

Adolescentul vrea sa se dezrobeze de sub dominatia – putem spune chiar tutela – lui Papini: „Am fost creat ca sa ma târasc pe urmele stapânului meu: Papini. Am fost creat ca sa sufar suferintele stapânului meu: Papini. Am fost creat ca sa-mi plâng viata, sfarâmata, la picioarele stapânului meu: Papini.”
Adolescentul miop este stapânit de orgoliu si de dorinta de a se impune. Atitudinea lui se afla undeva între biruinta si razbunare.

Pe lânga lupta cu Papini si cu cei ce l-ar acuza de plagiat, personajul trebuie, în primul rând, sa se biruie pe sine însusi, sa se autodepaseasca printr-o opera autentica personala.
Pe masura ce mediteaza si reflecteaza, punând în dezbatere cariera sa, devine tot mai ferm în afirmatii si din ce în ce mai limpede si mai lamurit în gânduri. Asa, el trece din starea unui „om sfârsit” spre aceea a celui ce doreste sa arate lumii ceea ce poate, sa dea ce-i mai bun si mai de pret din ceea ce are: „Nu mi-e teama de nimeni. Sunt gata sa dovedesc oricui aurul si bijuteriile mele. Chiar lui Giovanni Papini.”

La vârsta la care se afla adolescentul miop, fiecare dintre noi tinde spre nonconformism si libertate, spre o viata neinfluentabila si nedirijata de altcineva decât de noi. În aceasta opera autorul a pus în discutie toate subiectele la care cauta raspunsul oricare adolescent: prietenia, dragostea, sexul, cultura, societatea, propria personalitate etc.. Prin acestea adolescentul poate cunoaste si se poate cunoaste.
În ceea ce ma priveste pe mine, consider acest roman ca fiind recomandat citirii de catre toti adolescentii, deoare- -ce ofera o viziune ampla asupra acestei perioade din viata si ajuta la formarea unei personalitati si cunoasterea acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.