Romanul Ion - argumentatie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.62

nivel: Liceu

Referat despre Romanul Ion - argumentatie
Tema romanului este patima excesiva pentru pamant a unui tanar taran si consecintele ei tragic.

Titlul care da si numele personajului principal este “o figura simbolica mai mare decat natura”

Romanul “Ion” a fost scris in 4 ani si este rodul unei elaborari indelungate si se leaga de i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul Ion - argumentatie

Referat despre Romanul Ion - argumentatie
Tema romanului este patima excesiva pentru pamant a unui tanar taran si consecintele ei tragic.

Titlul care da si numele personajului principal este “o figura simbolica mai mare decat natura”

Romanul “Ion” a fost scris in 4 ani si este rodul unei elaborari indelungate si se leaga de imaginea unui taran ce iubeste pamantul sip e care il saruta la hotarul satului Prislop. Romanul “Ion” este format din doua parti:”glasul pamantului” si “glasul iubirii”,este caracterizat prin simetrie ,cele doua titluri ilustrand conflictul interior iar cele doua parti uprind sase respective sapte capitol cu titluri specifice.

Actiunea se petrece in satul Pripas intr-o zi de duminica unde ne este prezentata hora din mijlocul satului si unde ni se arata cum Ion al glanetasului ii face avansuri Anei ;una dintre cele mai bogate fete din sat dar cam uratica desi Ion era indragostit de o alta fata pe nume Florica o fata frumoasa dar cam saraca. George Bulbuc indragostit de Ana si dorind sa se casatoreasca cu ea ii atragea atentia tatalui Anei cu privire la cei doi (ion si ana). Sub un oarecare pretext ion si George se bat la carciuam din sat

Familia lui Ion ajunsa la saracie din cauza tatalui lui Ion –caruia ii placea bautura si lenevia pierduse toata averea mamei lui Ion.In privinta conflictului familia Herdelea ii ia apararea lui ion pe cand preotul ii ia apararea lui George .In biserica dupa slujba Ion este certat de catre preot .Laura fiica invatatorului este curtata de un student la teologie insa aceasta inclina spre un baiat student la medicina.

Pintea o cere in casatorie pe Florica,iar Ungureanu o sfatuieste sa accepte .Ion nu doreste sa se casatoreasca cu Florica deoarece este saraca ,dar cu toate acestea o iubeste.Titu Herdelea ii sugereaza lui Ion sa incerce s ail oblige pe Vasile Baciu s ail accepte ca si ginere. In timp ce isi ara pamantul ion ara cu trei brazed mai mult de la vecinul sau si astfel este dat in judecata si face doua saptamani de inchisoare. Intors de la inchisoare acesta o lasa insarcinata pe Ana.Afland tatal acesteia o bate inbgrozitor si fiind trimisa la ion cesta o priveste cu indiferenta,astfel tatal batando in continuare.

Cei doi urmeaza sa se casatoreasca astfel toate pamanturile trecand pe numele lui ion.Desi insarcinata ion o alunga pe ana de acasa dupa ce tatal ei refuza sa ii treaca pamanturile.In urma mai multor discutii tatal anei hotaraste sa ii treaca lui ion terenurile. Desi obtinuse ceea ce isi dorise ion nu simte pentru ana decat resentimente si ura. Fiind batuta din nou de ion aceasta isi da seama ca sotul ei nu o iubeste ci de fapt o uraste .

Ana vazand ca sotul sau se topeste cand o vede pe Florica simte ca si-a pierdut ratiunea si locul in lume si hotaraste sa se spanzure.ion gasindu-si sotia moarta il cuprinde mila insa doar mila deoarece nu simtea nimic altceva pentru ea si intr-un final isi spune ca mai bine ca sa omorat.Rejudecandu-se procesul ion este nevoit sa faca o luna de inchisoare lasand copilul in grija mamei sale.Intre timp copilul de imbolnaveste si moare cu toate ca ar fi putut fi salvat daca doctoral ar fi fost chemat la timp .Ion oscileaza intre dragoste si avere.George il omoara pe ion cu sapa iar pamanturile trec in patrimonial bisericii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.