Romanul Ioana de Anton Holban

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.07

nivel: Facultate

Titlul romanului este format dintr-un substantiv propriu, de gen feminin, fiind numele unuia dintre cele doua personaje principale, personaj feminin pe care îl regăsim pe tot parcursul scrierii in gândurile, framantarile, analizele interioare ale personajului-narator, Sandu.

Povestea celor doi are loc în Balcic, localitate de la malul mării care l-a fermecat pe scriitor. Sandu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul Ioana de Anton Holban

Titlul romanului este format dintr-un substantiv propriu, de gen feminin, fiind numele unuia dintre cele doua personaje principale, personaj feminin pe care îl regăsim pe tot parcursul scrierii in gândurile, framantarile, analizele interioare ale personajului-narator, Sandu.

Povestea celor doi are loc în Balcic, localitate de la malul mării care l-a fermecat pe scriitor. Sandu isi prezintă zvârcolirile lăuntrice perpetue, analizându-si cu luciditate iubita in cel mai mic amânunt al gesturilor, faptelor, reacțiilor acesteia, dar si pe sine, in aceeași măsura. Romanul Ioana se construiește în jurul încercării de a reînvia o relație imposibilă si, dar necesară pentru ambii parteneri.

Sandu nu vrea sa o ia in casatorie pe Ioana, de aceea aceasta se preface ca îl inseala pentru a-l sili sa ia o hotărâre. Insa, acest lucru nu se va întâmpla. După ce nestatornicul Sandu isi arunca iubita în brațele altuia, regretele se transformă într-o obsesie. O vrea pe Ioana înapoi (după o perioada de trei ani), dar împăcarea lor nu face decât să ia de la capăt frământările, interogațiile si, până la urmă, suferința.

Principalul factor care ii consuma liniștea lui Sandu îl reprezintă explorarea trecutului iubitei sale lângă celălalt, confortul cuplului refăcut fiind amenințat. Fiind predispus la gelozie excesiva, preocuparea principală a eroului se centrează pe dorința arzătoare de a ști si de a înțelege cu exactitate tot ce s-a petrecut între cei doi.

Prin spiritul sau analitic exacerbat isi supune iubita la un proces psihologic pentru aflarea adevărului. Insa, analiza sa nu face decât sa deschidă perspective care, la rândul lor, deschid alte perspective (asemănător sistemului păpușii rusești). Mărturiile contradictorii ale Ioanei intarata mai mult curiozitatea lui Sandu. Sandu o acuză că l-a înșelat, Ioana îl învinovățește că nu a iubit-o.

După reluarea relației, cei doi pleacă pe litoral, la Balcic, sora mai mica a Ioanei, Viky, se imbolnaveste. Timp de o saptamana, doctorii locali cred ca este bolnava de tifos, dar se descoperă ca nu este așa. Cu aceasta ocazie, Sandu meditează asupra morții lui Viky, dar si in general.

Intr-un final, după ce cei doi îl găsesc pe Ahmed, motanul Ioanei, mort in camera lor, se hotărăsc sa se întoarcă la București, sa fuga de locul acela care li se pare stăpânit de moarte, pretextând ca vor căuta un spital unde sa o aducă pe Viky spre a se insanatosi.

Finalul romanului este unul deschis, aparent fericit deoarece Sandu si Ioana isi propun sa reia de la capăt relația, uitând de tot ce a fost ( deși spiritul analitic al lui Sandu ar putea sa anunțe viitoare zbuciumări).

Romanul Ioana are o structura circulara, asemănătoare romanului Ion, al lui Liviu Rebreanu. Incipitul îl reprezintă plecarea celor doi de la București la Cavarna ca, in final, aceștia sa se întoarcă de unde au plecat. Structura aceasta, poate sa sugereze faptul ca Sandu si Ioana vor începe o relație noua, dar vor ajunge din nou in același punct, vor continua sa se tortureze psihic, scenariul urmând sa fie repetat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.