Romanul Baltagul - povestire pe capitole

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.41

nivel: Gimnaziu

Capitolul I începe cu amintirea de către Vitoria Lipan a unei povești despre cosmologie spusă de Nechifor Lipan la nunți. Astfel Dumnezeu le-a dat țiganului cetera , neamților șurubul, jidanilor banii, rusului beția, boierilor răutatea și ticăloșia. Muntenilor care au ajuns cei din urmă le-a dat „o inimă ușoară” bună înțelegere cu celelalte nații și „muieri frumoase”. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul Baltagul - povestire pe capitole

Capitolul I începe cu amintirea de către Vitoria Lipan a unei povești despre cosmologie spusă de Nechifor Lipan la nunți. Astfel Dumnezeu le-a dat țiganului cetera , neamților șurubul, jidanilor banii, rusului beția, boierilor răutatea și ticăloșia. Muntenilor care au ajuns cei din urmă le-a dat „o inimă ușoară” bună înțelegere cu celelalte nații și „muieri frumoase”.

Vitoria este descrisă „stând singură pe prispă”, învârtind absentă fusul. Aceasta se gândea la Nechifor , soțul ei, care plecase după niște oi, la Dorna și nu se mai întoarse. Situația financiară a familiei este una bună. Vitoria și Nechifor „dragostea ei de 20 și mai bine de ani” au avut 7 copii din care rămăseseră doar 2 : Minodora și Gheorghiță. Ultimul coborâse cu oile la iernat, Baciul Alexa îi trimite o scrisoare Vitoriei spunându-i că trebuie să plătească la oieri.

Părintele Danil îi citește Vitoriei și o scisoare trimisă de Ghiță C. Topor „domnișoarei Vitoria Lipan” în care își mărturisește dragostea. Vitoria critică despărțirea de tradiția reprezentată de „catrință și cămeșă” și de vechile superstiții: gunoiul nu trebuie aruncat în fața soarelui. Vitoriei îi apare Nechifor Lipan în vis cu spatele întors către ea, trecând spre asfințit o revărsare de ape”.

Capitolul al II-lea : Vitoria îl zărește pe Mitrea care coboară „înainte de vreme” cu oile pentru că are să „vremuiască” . Vitoria îl privește în acest timp pe „cocoșul cel mare porumbac” care „se întoarse cu secera cozii spre focul din horn și cu piscul spre horn” dând semne de plecare. În capitolul al III-lea Vitoria se duce la părintele Danil Mileș să se sfătuiască. Îi mărturisește că soțul ei a mai fost o dată la Dorna, Pentru preot visurile nu sunt decât „înșelări” și amintește câteva pricini ale întârzierii: boala sau”vreo poznă”.

Apoi îi dictează preotului o scisoare pentru Gheorghiță în care se înțelege cu baciul Alexa să vândă din oile „canarale” , iar de sărbători să vină acasă pentru că el e acum „singur bărbat la gospodărie”. În cpitolul al IV-lea: Vitoria Lipan trece pe la baba Maranda, vrăjitoarea pentru a afla și părerea ei despre întârzierea soțului. Maranda stie că va primi vizita Vitoriei demonstrând prin aceasta că are „unele tainice stiinți și meșteșuguri”. Vitoria își imaginează că „cel cu nume urât” se află fie în cățeaua babei, fie într-o „ladă mare brașovenească”.

Maranda îi spune că întârzierea soțului e legată de „una cu ochi verzi și cu sprâncenele îmbinate” dar Vitoriase îndoiește. Vitoria îi mărturisește că ține post negru 12 vineri în șir. Capitolul al V-lea: Gheorghiță se întoarce înaintea sărbătorilor de la apa Jijiei, lăsând oile în grija baciului Alexa. Fiind tristă, Vitoria nu se poate bucura de sărbători. Înțelese că dragostea ei pentru Nechifor „se păstrase ca-n tinerețe”. Gheorghiță își amintește de copilăria lui la munte , conștientizând că de acum povara gospodăriei va atârna pe umerii lui.

Vitoria se hotărăște să facă un drum la Piatra și la mânăstirea Bistrița. Ei pleacă în călătorie, într-o sâmbătă, la răsăritul soarelui . Drumul este greu căci trebuie să se lupte cu troianul . Ajung la mânăstirea Bistrița: Apoi se sfătuiește cu părintele Visarion care o îndeamnă să meargă la Piatra, pentru a se face cercetări. Capitolul al VI-lea: Cei 2 sunt găzduiți într-o odăiță de sub stăreție . Ajunși în Piatra, Vitoria intră la prefect. Deși nu mai era tânără , prefectul remarcă frumusețea „neobișnuită” a femeii .

Aceasta îi mărturisește că soțul ei e plecat de 73 de zile la Dorna să cumpere oi și nu s-a mai întors . Prefectul îi cere să scrie o plângere pentru a se face cercetări. Ea nu așteaptă „de la dânșii (autorități) sprijin”. Datoria ei este să îl găsească pe Nechifor, deci va pleca împreună cu Gheorghiță la drum. Îi va da o bucată de fier fierarului să-i facă un baltag iar pe 27 februarie o va trimite pe Minodora la mânăstirea Văratecului (aici era sora mameiei, Melania).
Capitolul al VII-lea . Pe 9 martie (sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia) Vitoria se împărtășește și sfințește baltagul. Preotul Mileș, d-l Iordan, cârciumarul și d-l David vin la Vitoria.

Aceasta stabilește prețul pe marfă dupăce se sfătuiește cu părintele și cu d-l Iordan. D-l David ar vrea să se tocmească dar Vitoria refuză. Aceasta primește pe marfă 38.000 lei pe care-i lasă până a 2-a zi la părintele Daniil. Noaptea dăduse la vite o dihanie, dar vitoria ia pușca și trage , iar „2 umbre omenești” se depărtează în fugă. Pornesc la drum pe 10 martie , într-o vineri însoțiți de dl. David. Vitoria știe că soțul ei e mort „căci viu se poate întoarce și singur”. Seara ajung la Gura Bicazului unde poposesc la han la Donea ; aceasta nu l-a mai văzut pe Necchifor din toamnă; pretind că Nechifor ar trebui să-i plătească femeii niște datorii.

A doua zi așteaptă să curgă strașinile pentru că fiind sâmbătă , d-l David nu avea voie să pornească la drum decât pe apă; Seara poposesc la han în Călugăreni, la d-l David . Vitoria își amintește o legendă despre Piatra Teiului pe care i-o spusese Nechifor: diavolul ar fi rupt noaptea piatra din vârful Ceahlăului și ar fi adus-o în brațe, s-o arunce în Bistrița, dar a cântat cocoșul, a lepădat-o și a fugit în pustie. Plecă de la hanul lui David, dar nu mai înainte își schimbă în bani mărunți câteva mii să nu atragă atenția asupra sa.

Capitolul al IX-lea
Își continuă drumul până la Fărcașa. Pentru că bate un vânt rece, Vitoria decide să poposească acolo. Tot aici îl zărește și pe subprefectul Anastasie Balmez. Intră în vorbă cu un bărbat, cu moș Pricop, fierarul , la care vor fi găzduiți peste noapte. Moș Pricop își amintește că potcovise altădată și calul lui Nechifor pe care-l numește „vretnic român”.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.