Romanul Baltagul

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Romanul "Baltagul" este considerat capodopera a literaturii romane (1930).Romanul "Baltagul", alatui de multe alte opera Sadoviene evoca lumea satucului cu obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie de aceasta lume.

Sadoveanu a scris acest roman in 17 zile iar dupa alti cercetatori chiar in 10 zile.In lucrarea "Anii de ucenicie" Sadoveanu recunoaste ca izvoare baladele Dolga si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanul Baltagul

Romanul "Baltagul" este considerat capodopera a literaturii romane (1930).Romanul "Baltagul", alatui de multe alte opera Sadoviene evoca lumea satucului cu obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie de aceasta lume.

Sadoveanu a scris acest roman in 17 zile iar dupa alti cercetatori chiar in 10 zile.In lucrarea "Anii de ucenicie" Sadoveanu recunoaste ca izvoare baladele Dolga si Salga , izvor cel mai important este balada "Miorita" se pare ca exista un izvor real, o discutie auzita la 2 jandarmi despre un oier ucis pt. a i se lua turma de oi. Publicistul Mihai Ralea chiar e covins ca Sadoveanu sa inspirit din realitate, documentandu-se la fata locului. El afla numele oierului "Alexandru Lipan" din "Pipirig" iar gospodaria din Magura Tarcaului o descopera in satul Brates unde se casesc Muntele Magura si raul Tarcau.

"Baltagul" este ca specie literara roman. Romanul este specie a genului epic identificandu-se in aceasta opera trasaturile fundamentale ale acestuia:
- actiunea, personajele, naratiunea mod de expunere dominant.

1) Actiunea:
- momentele subiectului literar
a) cadrul actiuni:
- locul: actiunea se desfasoara in Magura Tarcaului, satul natal al Vitoriei Lipan, personaj principal al romanului , dar si in alte localitati deoareve Vitoria si fiule ei Gheorghita refac drumul lu Nechifor( Bicaz, Calgareni, Farcasa , Borca, Cruci, Dorna apoi Brosteni, Borca, Sabasa, Suha)

- timpul: faptele respecta , actiunea incepe toamna, cnd, in fiecare an la Dorna are loc targul de oi , iar pe la Sf. Andrei isi da seama de intarzierea sotului ei , intoarcerea lui Gheorghita de pe apa Jijiei are loc inaintea sarbatorilor de iarna , iar pe 27 februarie Vitoria o duce pe Minodora fica ei , la manastirea Varatec pt a fi in siguranta ; plecarea Vitoriei si a lui Gheorghita spre Dorna are loc in zori zilei de 10 martie , dup ace cu o zi inainte de sarbatoarea celor 40 de mucenici Vitoria se spovedise si se impartasise ;

odata cu topirea zapezi cand apar primele semen ale primaveri cei 2 descopera intr-o rapa, intre satele Sabasa si Suha osemintele lui Nechifor Lipan ; inmormantarea lui Nechifor are loc in timpul postului mare(prin urmare timpul e indicat prin referire la unele sarbatori crestine alte ori date concrete ; referindu-se la perioada in care e plasata actiunea romanului , aceasta e inceputul sec. al XX-lea pe la 1927 , romanul "Baltagul" fiind publicat in 1930)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.