Romantismul in arte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Gimnaziu

O conceptie noua si o sensibilitate diferitaseresimt spre 1830, in miscarea literara, in poiezie in primul rand, odata cu aparitia noilor generatii de scriitori, formati, “in larma ideilor noi”.

Orientarea clasica, deocamdata, nu este inlaturata.Ea se mentine pina tarziu – spre 1848 si, pe unele sectiuni, si dupa aceea – prin scriitori mai varsnici(Conachi, I[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romantismul in arte

O conceptie noua si o sensibilitate diferitaseresimt spre 1830, in miscarea literara, in poiezie in primul rand, odata cu aparitia noilor generatii de scriitori, formati, “in larma ideilor noi”.

Orientarea clasica, deocamdata, nu este inlaturata.Ea se mentine pina tarziu – spre 1848 si, pe unele sectiuni, si dupa aceea – prin scriitori mai varsnici(Conachi, Iancu Vacarescu, V.Pogor, Mumuleanu, Asachi s.a.) care continua sa scrie si care raman, dincolo de unele foarte superficiale “contaminar” ale noului current, fideli structurii si formatiei lor esentiale.

Chiar scriitorii toneri, reprezentand noul “val” – un Heleade Radulescu, Gh. Alexandrescu, Bolintineanu – oscileaza scriind deopotriva opera clasice si romantice.Dealtfel, noua directie in miscarea literara e preocupata nu de a rasturna niste dogme teoretice – precum la romanticii francezi, depilda – proclamand libertatea de creatie, desi astfel de tendinte n-au lipsit si asupra lor.

Dorinta principala a romanticilor romani, in epoca pre- si pasoptista, de a crea o literature originala, romaneasca, expresie a vietii poporului roman, cu obiceiurile si cu traditiile acestuia, cu aspiratiile sale vitale spre unitatea si independenta nationala, spre progress si civilizatie.

Spre 1830 romantismul se afirma deschis in literatura din Principate.El e marcat de elegii, in nota lamartiniana, scrise de Crilova (Inserare), Grigore Alexandrescu(Adio la Targoviste,meditatie),Heliade Radulescu (Dragele mele umbre), de meditatii influentate de Young(Bolliac), ori Volney.Se manifesta interes pentru Lamartide, ale carui Meditatii poeticesunt traduse si publicate la 1830 si, sporadic, de Gh. Alexandrescu si care influenteaza poiezia romaneasca din acea perioada.Tenatia naturii, descrisa somptuos, melancolica grava si solemna, cu versul musical desfasurat larg, in cadenta de orga, au o mare atractie pentru tinerii romani.

Perioada past pasoptista este marcata, in faza incipienta – pina aproximativ dupa Unirea Principatelor – de fenomene asemanatoare, datorita in primul rand unora dintre scriitorii reprezentativi ai perioadei anterioare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.