Romantismul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Apare in Franta in a doua jumatate a secolului XIX ca reactie impotriva parnasianismului. Termenul este impus de Jean Moreas care in 1866 scrie un manifest literar.Precursorul simbolismului este considerat Baudelaire prin volumul "Corespunderi". Simbolul este o figura de stil prin care se prezinta o idee abstracta ,cu ajutorul unui obiect ce apartine lumii fizice ,pe baza unei analogii.Trasaturi :[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romantismul

Apare in Franta in a doua jumatate a secolului XIX ca reactie impotriva parnasianismului. Termenul este impus de Jean Moreas care in 1866 scrie un manifest literar.Precursorul simbolismului este considerat Baudelaire prin volumul "Corespunderi". Simbolul este o figura de stil prin care se prezinta o idee abstracta ,cu ajutorul unui obiect ce apartine lumii fizice ,pe baza unei analogii.Trasaturi :

Respingerea prozaismului , poezia fiind definita ca arta de a simtii.
Poezia simbolista se constituie din "corespondente","sugestii", "sinestezii" ,si simboluri- ea nu descrie ,nu nareaza ci sugereaza stari ale spiritului. Cultivarea simbolului care sa exprime corespondentele si afinitatile dintre diferite elemente ale universului Folosirea fortei de sugestiei pt a exprima poetic corespondentele intre eul poetic si marele univers prin cultivarea senzatiilor olfactive,coloristice si auditive :"Parfum ,culoare ,sunet se-ngana si-si raspund".

Sinestezia :consta in combinarea mai multor senzatii de natura diferita:olfactive, vizuale ,auditive intr-un epitet metaforic sau o metafora ("sunet violet" ,"Primavara...o pictura parfumata cu vibrari de violet") Obsesia culorilor si a unor instrumente: violet, alb, negru,galben/ vioara,flaut, pianul, fluier ,clavirul, pt a exprima Inclinatia catre stari sufletesti nedefinite Muzicalitatea interiorizata realizata cu ajutorul refrenului (laitmotiv)

Preferinta pt anumite teme si motive: iubirea ca motiv de reverie, targul de provincie ca motiv al izolarii ,natura ca loc al corespondentelor. Cultivarea versului liber prin cadenta ,repetitii, refrene, armonii, cuvinte rare si sonore,ritmul launtric. Poezia tinde spre incantatie si cantilena. Preferinta pentru mediul citadin (anost, noroios,imund) cu cafenele, ospicii,cazarmi ,taverne ,periferii ,cocioabe ,parcuri dezolante. Oamenii sunt deseori: nebuni, fitzici,vagabonzi, femei pierdute si morti.

Natura citadina devine simbol simbolist prin parcurile desfrunzite , solitare ,autumnale si prin momente crepusculare de penumbra si amurguri dezolante. Se subliniaza ca protest :soarta poetului condamnat si izolat, nostalgia evadarii spre taramuri exotice, obsesia mortii si pustiul sufletului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.