Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor straini

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Sec. VII= "Strategicon", mentioneaza cu termenul de "romani" populatia de la N. de Dunare;ec.IX= "Geografia armeana" a lui Moise Chorenati aminteste o tara necunoscuta "Balak"[Valahia]. Sec. IX="Oguzname" aminteste tara valahilor"Ulak-ili". Sec.X= Constantin al VIII-lea Porfirogenetul scrie "Despre administrarea imperiului" in care mentioneaza" acestia se mai numesc si romani pentru ca au venit di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor straini

Sec. VII= "Strategicon", mentioneaza cu termenul de "romani" populatia de la N. de Dunare;ec.IX= "Geografia armeana" a lui Moise Chorenati aminteste o tara necunoscuta "Balak"[Valahia]. Sec. IX="Oguzname" aminteste tara valahilor"Ulak-ili". Sec.X= Constantin al VIII-lea Porfirogenetul scrie "Despre administrarea imperiului" in care mentioneaza" acestia se mai numesc si romani pentru ca au venit din Roma si poarta acest nume pina in ziua de azi".

Sec.XI= "Sfaturile si povestirile lui Kekaumenos" amintesc romanii care traiau in apropierea Dunarii si pe Sava.Sec. XI= Gardizi in "Podoaba Istoriilor " ii consemneaza pe romani intre Dunare si un munte mare[probabil Carpati]. Sec XII= Ioan Kynamos, referindu-se la romanii nord-dunareni scria" se zice ca sunt veniti demult din Italia".
Sec. XIII= romanii sunt amintiti in corespondenta dintre Ionita cel Frumos( Kaloianul) si PapaF. Imp Imparatul bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenetul (912-959) - afirma originea romana a poporului si limbii romane (denumeste populatia romanasca straveche - romani, iar pe bizantini - romei).

Romanii vazuti de istoricii occidentali Despre romanitatea romanilor se afirma in:corespondenta papei Inocentiu al III-lea si Ionita Caloianes (Cel Frumos); cronicile maghiarilor Anonymus si Simon de Keza (anterioare intemeierii Tarilor Romane) - sunt lipsite de ostilitate fata de romani, cand romanii din Transilvania nu erau exclusi de la drepturi de statul ungar; umanistii secolului al XV-lea, cand romanii aveau deja un cadru politic propriu (Tara Romaneasca si Moldova - incepand cu secolul al XlV-lea). Preocuparea lor fata de romani exista din doua motive:preocuparea pentru antichitatea clasica, pentru vestigii materiale sau populatii si limbi de origine antica.

Primul umanist italian - Poggio Bracciolini - afirma continuitatea elementului roman in Tarile Romane locuite de o populatie romana de la Traian incoace si latinitatea limbii romane (pentru prima data Flavio Biondo. secretar apostolic si erudit umanist italian - afirma originea limbii romane.Enea Silvio Piccolomini. care intre 1458-1464 a fost papa sub numele de Pius al II-lea a raspandit teoria despre originea romana a poporului roman. Antonio Bonfini - "romanii sunt urmasii coloniei si ai legiunilor romane din Dacia; acest adevar e dovedit de limba lor romana, pentru care romanii s-au luptat, tinand la ea mai mult decat la propria lor fiinta".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.