Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

La sfarsitul secolului al XIV lea, imperiul otoman, ajunsese pe linia Dunarii. Tarile romane, deveneau la randul lor, obiect al expansiunii otomane care isi propunea sa ajunga prin Belgrad si Viena, in inima Europei. In anumite momente, imperiul otoman a incercat sa transforme Tarile Romane in pasalacuri ( provincii turcesti), insa pentru turci s-a dovedit mai profitabil sa pastreze autonomia ( l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor

La sfarsitul secolului al XIV lea, imperiul otoman, ajunsese pe linia Dunarii. Tarile romane, deveneau la randul lor, obiect al expansiunii otomane care isi propunea sa ajunga prin Belgrad si Viena, in inima Europei. In anumite momente, imperiul otoman a incercat sa transforme Tarile Romane in pasalacuri ( provincii turcesti), insa pentru turci s-a dovedit mai profitabil sa pastreze autonomia ( libertate doar pe plan intern) spatiului romanesc.

Tarile Romane, au folosit in luptele cu turcii, tactica pamantului parjolit, iar strategia utilizata a fost una defensiva. Mircea cel Batran - 1386 - 1418 - Tara Romaneasca, a avut tactica defensiva. In 1395 - sultanul Baiazid I, face o expeditie in Tara Romaneasca pentru cucerirea acesteia. Lupta se da la Rovine incheindu-se cu victoria lui Mircea. Consecintele luptei au fost: organizarea primei coalitii impotriva turcilor, initiata de regele Ungariei si cu participarea altor state crestine - cruciada - lupta crestinilor contra musulmanilor.

Vlad Tepes - 1448, 1456-1462, 1476 - a avut tactica ofensiva. In 1459 - refuza plata tributului catre turci; in 1460 - incheie o alianta cu regele Ungariei - Matei Corvin; intre 1461-1462, organizeaza o campanie in sudul Dunarii. Consecintele : - imperiul Otoman, intreprinde o campanie de pedepsire cu forte net inferioare. Vlad Tepes aplica tactica pamantului parjolit; in 1462 are loc atacul de noapte impotriva taberei otomane, in apropiere de Targoviste - victoria lui Vlad Tepes fiind de scurta durata, deoarece nu primeste ajutorul promis de Ungaria; isi pierde tronul fiind arestat si inchis la Buda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.