Romanitatea in conditiile migratiei popoarelor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.36

nivel: Facultate

Incepand cu sec. III, Imperiul Roman se va afla intr-o continua trasnsformare si reorganizare ; el se va confrunta cu o grava criza economica, politica si sociala. Se va trece prin aceste transformari datorita relatiilor cu noile popoare germanice, slave, arabe, bulgare, turco- mongole. Nelinistea se asterne in tot imperiul, fapt dovedit de solutiile pe care la aleg locuitorii pentru a le fi mai b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanitatea in conditiile migratiei popoarelor

Incepand cu sec. III, Imperiul Roman se va afla intr-o continua trasnsformare si reorganizare ; el se va confrunta cu o grava criza economica, politica si sociala. Se va trece prin aceste transformari datorita relatiilor cu noile popoare germanice, slave, arabe, bulgare, turco- mongole. Nelinistea se asterne in tot imperiul, fapt dovedit de solutiile pe care la aleg locuitorii pentru a le fi mai bine : ei isi ingroapa averile, sperand ca dupa ce se va indrepta situatia se vor intoarce pentru a le lua, se refugiaza in zone mai ferite.

Puternicul stat roman este slabit. Pentru a le face fata invadatorilor, armata isi alege noi imparati. Vor exista, dupa cum am mai spus, restauratori care vor incerca salvarea imperiului. Astfel, Aurelian ( 270 - 275 ) reface unitatea granitelor, Diocletian ( 284 - 305 ), transforma functia imperiala, iar Constantin cel Mare ( 306 - 337 ), reorganizeaza armata si administratia. Tot acesta in anul 330 inaugureaza, din interese economice si strategice, noua capitala a imperiului, Constantinopol, pe locul fostei colonii grecesti, Byzantion.

In cele din urma, imperiul este divizat in anul 395, la moartea imparatului Theodosius, intre cei doi fii ai acestuia, Arcadius si Honorius, urmand ca in anul 476 partea apuseana sa cada sub conducerea lui Odoacru si a vizigotilor sai ( prin alungarea ultimului imparat roman, Augustulus ) ; cea rasariteana va mai rezista inca o mie de ani, pana in 1453 cand a avut loc caderea Constantinopolului.

Dar cine erau acesti barbari ?Grecii si romanii numeau ,, barbari " popoarele din alte tari, adica pe cei ce nu erau greci sau romani. In acest sens intrebuintam aici termenul.Daca privim harta Imperiului Roman si a lumii ,, barbare " dimprejur, vedem peste Rin si Dunare, de la Marea Nordului pana la Don, foarte multe popoare. Imediat peste granita erau popoarele germanice, dincolo de acestea, erau nomazii ( prin Peninsula Scandinava ), apoi slavii care se intindeau de la Vistula pana peste Nipru, iar mai departe, spre Asia, am fi intalnit hunii.

Nevoia de a avea terenuri intinse pentru agricultura si vite ii facea pe germani sa-si schimbe locul. Nobilimea militara care se formase si la ei, cauta de asemenea noi terenuri si noi prilejuri de jaf. Bogatiile si civilizatia Imperiului Roman ii ispiteau. De aceea popoarele ,, barbare " ( germanice ) au inceput sa patrunda pe teritoriul roman cu idei mai mult sau mai putin pasnice. Pe la 102 - 101 i. Hr., doua triburi germanice au facut o incursiune in Gallia ( care pe atunci nu era provincie romana ), ajungand - unul din triburi, cimbrii - pana in Gallia Narbonensis de Sud, tinut roman, iar alt trib ( teutonii ) a trecut Alpii si a fost zdrobit de Marius la Vercellae, in nord-vestul Italiei.

Patrunderea pasnica a germanilor in Imperiul Roman este inlesnita datorita faptului ca insisi romanii incep a-i folosi ca federati, auxiliari pe langa legiunile armatei regulate. Lucrul acesta a avut loc la inceput mai rar ; dar dupa putin timp recrutarea soldatilor romani devine tot mai grea ; acest fenomen apare inca de la sfarsitul republicii si de aceea li se deschid barbarilor chiat portile legiunilor romane, in care ajung sa ocupe posturi de comanda.

Barbarii incep sa apara in imperiu si ca agricultori ( deoarece si acestia erau putini la numar ), in calitate de coloni, ca oameni de serviciu, zidari, sacagii, hamali, la curtile imparatilor printre marile personalitati. Un exemplu foarte convingator ar fi acela ca imparatul Theodosius le-a lasat la moartea sa celor doi fii un sfatuitor vandal, pe Stilicon, casatorit cu o nepoata a sa.

Primii ,, barbari ", care rup lantul de aparare si trec Dunarea in Imperiul Roman de Rasarit, sunt vizigotii, in 378. Sub conducerea lui Alaric si apoi a lui Ataulf, ei pustiesc succesiv Macedonia, Grecia, coastele Adriatice si Italia, ajungand tocmai in Gallia de sud-vest, in Imperiul Roman de Rasarit ( unde se si stabilesc ), in Aquitania ( 410 ) dupa ce in 410 jefuisera cumplit Roma. Vor mai veni si alanii, vandalii, burgunzii ( care ataca impreuna Gallia ), hunii ( care sosesc dinspre Asia in 450 ; ei au contribuit la punerea in miscare a neamurilor germanice stabilite de-a lungul granitei ; in anul urmator le cade victima Italia ).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.