Romanitatea fara imperiu in secolele II VII VIII

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

IX. 1. Carpii au fost dacii zisi liberi care au fost atestati in spatiul est-carpatic, in secolele II-IV, unde a continuat civilizatia materiala si cultura spirituala din Latene-ul III daco-getic. Au locuit relativ compact si unitar in spatiul carpato-nistrian (mai ales in Podisul Moldovei), unde au receptat numeroase influente romane, unele elemente gotice si sarmatice. Limita nordica a teritoriu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanitatea fara imperiu in secolele II VII VIII

IX. 1. Carpii au fost dacii zisi liberi care au fost atestati in spatiul est-carpatic, in secolele II-IV, unde a continuat civilizatia materiala si cultura spirituala din Latene-ul III daco-getic. Au locuit relativ compact si unitar in spatiul carpato-nistrian (mai ales in Podisul Moldovei), unde au receptat numeroase influente romane, unele elemente gotice si sarmatice. Limita nordica a teritoriului locuit de carpi se afla undeva in partea de nord a Moldovei,

in zona de trecere de la Prutul superior la Prutul mijlociu, unde s-au interferat continuu cu celalalt trib al dacilor zisi liberi, costobocii, in timp ce granita sudica s-a aflat undeva sudul Moldovei si NE Munteniei, unde s-au amestecat cu getii din Muntenia. In timpul diferitelor lor expeditii, carpii au ajuns pana in vestul Munteniei fara ca acest spatiu sa fi intrat sub dominatie carpica. In partea de SE a Moldovei si Basarabiei, carpii s-au raspandit pana la limes-ul roman, unde s-a interferat cu lumea romana si pana in zonele ocupate de sarmati. Specialistii, lingvisti si istorici, nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste etimologia numelui acestor daci.

Se considera, de unii, ca numele carpilor deriva de la Muntii Carpatii (Carpathes oros) sau de la radacinile indo-europene: sker, - ker = a taia, kar = a lauda, ker, - p sau este inrudit cu cuvantul albanez karpe, karme (karp, - m = stanca). Se pare ca triburile carpice au o mare vechime la rasarit de Carpati, si teritoriile lor se intindeau, spre rasarit, pana la Bug In aceasta zona, Herodot (Istorii, IV, 17), Strabon (Geographia, XII, 3, 21) si Pomponius Mela (Chronographia, II, 1, 7) ii mentioneaza pe callipizi (kallipidai), care se deosebeau de scitii nomazi prin modul lor de viata sedentar:

"graul...ei (callipizii) il seamana si il mananca ca si ceapa, usturoiul, lintea si meiul" (Herodot). La est de Carpati, au mai fost atestati, in izvoarele antice, tyragetii (getii de pe Tyras), in partea de SE, si caucoensii, in zona de SV, probabil a Carpatilor de curbura. Alti autori: Ephoros (Fragmen-tarium, 158, 78) si Pseudo-Scymnos (Periegesis, V, 841, 844) ii mentioneaza, in acest spatiu, pe carpizi, in vreme ce Ptolemeu (Indreptar geografic, III, 5, 10 si 10, 7) ii aminteste, in sudul Basarabiei pe harpi si, mai la vest, pe carpiani.

In secolele II-IV, carpii sunt adesea mentionati in izvoarele scrise, mai ales datorita conflictelor cu romanii, numele lor supravietuind, pana in secolul al IV-lea, cand sunt amintiti de istoricul roman de origine greaca Zosimos (Nea Historia, IV, 34, 6), care a vorbit de karpodakai, denumire inteleasa drept carpii de origine dacica.Cu toata aceasta diversitate tribala, descoperirile arheologice dovedesc existenta unei culturi dacice unitare pe teritoriul Moldovei si Basarabiei, numita in literatura de specialitate Poienesti-Vartescoiu sau, mai recent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.