Romanii se ridica - comunismul

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

In acelasi timp transparea o stare de enervare a emisiunilor radioului Europa Libera datorita faptului ca in Romania nu se petrecea nimic. Totusi in tara mocnea o stare de spirit a populatiei satula de comunism, care nu astepta decat o scanteie. Aceasta a venit odata cu hotararea mutarii pastorului Laslo Tokes de la Timisoara la Oradea, decizie cu multe semne de intrebare asupra celor ce au hotara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanii se ridica - comunismul

In acelasi timp transparea o stare de enervare a emisiunilor radioului Europa Libera datorita faptului ca in Romania nu se petrecea nimic. Totusi in tara mocnea o stare de spirit a populatiei satula de comunism, care nu astepta decat o scanteie. Aceasta a venit odata cu hotararea mutarii pastorului Laslo Tokes de la Timisoara la Oradea, decizie cu multe semne de intrebare asupra celor ce au hotarat-o in special datorita atitudinii acestuia constant antiromaneasca.

Probabilul "joc" in care a fost folosit pastorul a fost insa total dejucat la Timisoara unde romanii revoltati au mers pe "cartea" nationala. In timpul acestor evenimente jurista intreprinderii unde lucram, mi-a spus ca sotul ei, este cooptat intr-un grup anticomunist care urmeaza a-i da semnalul cand va aparea momentul sa actioneze. I-am atras atentia sa nu faca imprudenta sa mai pomeneasca cuiva acest lucru, cu atat mai mult cu cat la mine a venit un tanar din intreprindere ca sa-mi ceara sfatul ce sa faca, intrucat a primit ordin de chemare deoarece facuse armata la securitate.

I-am raspuns ca ordinul trebuie executat insa va trebui sa aiba grija sa nu-si incarce constiinta cu viata vreunui om. In ziua de 20 decembrie Seful Cadrelor m-a abordat intr-un colt din curte spunandu-mi ca la Bucuresti s-au comandat 16 garnituri de tren destinate pentru Garzi patriotice cu directia Timisoara urmate de intrebarea: Ce facem domnule Popescu stam cu mainile in san? la care i-am raspuns ca are un copil de crescut si acest lucru trebuie sa fie singura lui preocupare. Mi-am dat seama ca ambele interventii erau provocatoare. In ziua de 21 decembrie jurista de care am amintit, mi-a spus ca sotul ei a primit semnalul si asteapta sa i se spuna ce are de facut.

Spre seara, la telefon tot ea m-a rugat insistent spunandu-mi: Domnule Popescu, de la dumneavoastra am invatat ce este romanismul, eu cu sotul meu suntem in zona Intercontinentalului unde sunt masati in special tineri, va rog veniti in mijlocul nostru!!! Pentru ca tot trebuia sa plec in cautarea unui tanar nepot B.S. care disparuse de acasa inca de dupa-amiaza m-am dus in zona Universitatii. De aici prin spatele Teatrului National am constatat ca masa de oameni parea dirijata, parca impinsa din Batistei spre Bulevard.

Uitandu-ma mai atent observ ca printre cei care indemnau pe revoltati in aceasta directie se afla niste tineri care pareau imbracati cu acelasi gen de raglane. Nu m-am lasat antrenat apoi m-am strecurat spre Gara de Nord de unde am venit acasa. In dimineata de 22 decembrie prima persoana care ma astepta cu infrigurare era jurista. Avea fata crispata, privirea infricosata; am iesit pe coridor si intr-un suflet mi-a spus: Sotul a fost arestat, ma duc sa-i spun directorului, poate afla ceva de soarta lui. Nu te duci nicaieri, nu sufli o vorba nimanui, schimba ti mimica fetei disperata si asteapta. Sunt convins ca totul se termina. Ai vazut ca in fata la Dalles bulevardul era plin de securisti? Cu o mitraliera, doua, puteau face o baie de sange.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.