Romanii intre ocupatia suzeranitatea si protectorat

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Anul revolutionar 1821 si ceea ce a urmat - reprimarea miscam de eliberare grecesti, dar si a actiunii politice si militare intreprinse de Tudor, ororile ocupatiei otomane si interventia diplomatica a Marilor Puteri in favoarea Tarilor Romane - au creat conditii propice pentru formularea explicita a programului naAZtional. Abia schitat in vremea lui Tudor, eludat in punctele sale principale dintr-[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanii intre ocupatia suzeranitatea si protectorat

Anul revolutionar 1821 si ceea ce a urmat - reprimarea miscam de eliberare grecesti, dar si a actiunii politice si militare intreprinse de Tudor, ororile ocupatiei otomane si interventia diplomatica a Marilor Puteri in favoarea Tarilor Romane - au creat conditii propice pentru formularea explicita a programului naAZtional. Abia schitat in vremea lui Tudor, eludat in punctele sale principale dintr-o fireasca prudenta la 1821, acesta isi gaseste cuprinderea asteptata-cu deosebire - in memoriile inaintate de catre marea boierime Austriei, Rusiei si Imperiului Otoman.

Revin in aceste texte revendicari esentiale: instaurarea domAZniilor pamantene si a puterii politice a oligarhiei boieresti, desfiintarea raialelor, libertatea comertului si a celorlalte activitati economice, expulzarea strainilor din conducerea statului si a Bisericii.
Paralel, se desfasoara o lupta de pozitii intre boierimea mare si boierimea mijlocie si mica, dornice sa participe la impartirea beneficiilor exercitarii puterii si pentru care infaptuirea progresului social-economic si politic se asociaza cu un sistem de privilegii exclusive.

Implicarea nu se opreste insa aici. Conflictului intern pentru putere i se adauga si o participare internationala. Marea boierime invinge cu sprijinul Rusiei, care a acceptat infaptuirea programului politic national cu conditia instalarii m Principate a "protectoratului" sau, inteles initial corect, ca un sprijin pentru modernizare.
Instaurarea domniilor pamantene va asigura cadrul inauntrul caruia urma a se realiza importante transformari. La 7 octombrie 1826, printr-o Conventi semnata la Akkerman, complementara tratatului de la Bucuresti (1812), s reinstituia pentru Poarta obligatia de a respecta drepturile Principatelor. Intr-u _ act separat,referitor la Tara Romaneasca si Moldova, erau puse bazele unei
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.