Romanii din afara statului national

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

supuse aceluiasi suveran, Franz losif, devenit imparat al Austriei s rege apostolic al Ungariei. Era vorba, practic, de o uniune personala, asupra unui corp politic, etnic si economic foarte eterogen, intarita de rezolvarea in comun a problemelor politicii externe, financiare si militare. Doua delegatii urmau sa rezolve alternativ, in cele doua capitale - Viena si Budapesta - problemele de ordin l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanii din afara statului national

supuse aceluiasi suveran, Franz losif, devenit imparat al Austriei s rege apostolic al Ungariei. Era vorba, practic, de o uniune personala, asupra unui corp politic, etnic si economic foarte eterogen, intarita de rezolvarea in comun a problemelor politicii externe, financiare si militare. Doua delegatii urmau sa rezolve alternativ, in cele doua capitale - Viena si Budapesta - problemele de ordin legislativ; s-a incheiat, de asemenea, o Conventie vamala; a fost repusa in drepturi Constitutia maghiara din 1848.

In acest mod, Ungaria a reintrat practic, in posesia unor drepturi ce i-au conferit un statut de preeminenta in cadrul monarhiei dualiste si pe care a cautat mereu sa il largeasca, sub masca refacerii himerice a regatului Sfantului Stefan. Putem afirma ca, miza incheierii pactului dualist a fost anexarea Transilvaniei, aflata in plin proces de dezvoltare economica, la Ungaria, act decis contra vointei romanilor, prin hotararea din 18 decembrie 1866 a Dietei de la Cluj. Romanii erau, astfel, "dizolvati" in cadrul asa-zisei natiuni politice, iar singura limba oficiala era maghiara.

incercand sa pastreze indivizibilitatea statului maghiar, pe care guvernul de la Budapesta il revendica de la regatul Sfantului Stefan, cercurile conducatoare maghiare au desfasurat o politica furibunda de integrare totala si efectiva a Transilvaniei in structurile Ungariei.
Printr-o serie de masuri legislaAZtive cu caracter discriminatoriu, ca: legea uniunii, legea pentru egala inAZdreptatire a nationalitatilor, legea invaAZtamantului (1868), legea electorala (1874), lege Trefort (1879), Ungaria a agravat la maximum situatia romanilor din Transilvania.

Astfel, au fost anulate toate drepturile si libertatile politice ale populatiei romanesti, natiunea maAZghiara a fost proclamata "unitara si indivizibila", a fost supusa maghiaAZrizarii toata administratia de stat, au fost respinse, sub pretextul "atentatului la ordinea de stat", orice revendicari cu caracter national, s-a ingradit drastic accesul romanilor la viata politica, s-a introdus in mod obligatoriu limba maghiara in invatamant, inclusiv in cel primar. in 1870, din 26 de scoli existente in invatamantul mediu, doar nctionau cu predare in limba romana, fiind frecventate de 840 de elevi.

Deoarece periclita fiinta natiunii romane, inlaturarea regimului dualist tro-ungar a constituit principalul obiectiv al luptei nationale a populatiei lanesti. inca la 31 decembrie 1866 George Bar/tiu si Ion Ratiu au inaintat aratului un memoriu in care i-au cerut sa nu sanctioneze anexarea Transil-iei la Ungaria. S-a desfasurat, de asemenea, o vasta miscare petitionara si oresam favoarea drepturilor nationale romanesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.