Romanii - o antichitate arhaica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Desigur ca a fost importanta trecerea lor prin istoria noastra, ca si a altora, caci ne-am imbogatit limba si traiul cu cate ceva de la cei ce au fost vremelnici pe aceste locuri; am primit de la ei unelte si cu-vinte, poate ca dar pentru ospetie, si le-am daruit si noi stramoseasca danie din ce-am avut mai bun. Dar am ramas aceiasi.
Cele sase milenii de vechime scrisa, anuntate la Tartaria[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romanii - o antichitate arhaica

Desigur ca a fost importanta trecerea lor prin istoria noastra, ca si a altora, caci ne-am imbogatit limba si traiul cu cate ceva de la cei ce au fost vremelnici pe aceste locuri; am primit de la ei unelte si cu-vinte, poate ca dar pentru ospetie, si le-am daruit si noi stramoseasca danie din ce-am avut mai bun. Dar am ramas aceiasi.
Cele sase milenii de vechime scrisa, anuntate la Tartaria, pot fi completate cu figurile de la Lepenski Vir (Portile de Fier) sau Cetateni, ducand vechimea noastra mult mai in strafunduri de timp si legand-o de alte civilizatii enigmatice, de mult uitate.

Elie Dulcu, prin cercetari lingvistice, prin cuvinte si datini, releva multiplele legaturi spirituale intre cultura daca si cultura indiana straveche, ducand firul lor comun mai departe spre "tara lui Mu", etc.
Cartea de fata nu este numai o insiruire de date, analize si retrospectii, ci este dorul de dragoste al unui om care a trait pentru tara lui. Ea trebuie citita cu mintea si inteleasa cu sufletul.

Mostenirea stramosilor nu trebuie sa ne creeze trairi de mandrie desarta, ci de bucurie molcoma, de datorie si respect pentru ei, necesare in viitorul dorit de noi. Caci, cu cat avem mai mult suntem datori mai mult fata de ceilalti. Sa dovedim aceasta cu intelepciune si dragoste de semeni.Suntem aici, dintotdeauna!Am coborat aici din stele si Cuvant ca sa ne traim vesnicia; ne-am nascut din dor si iubire si ne-am spalat cu lacrimi; dar am adus cu noi "Omenia" si ea va birui.

Elie Dulcu s-a nascut in 1908 in comuna Aninoasa din judetul Gorj. Inca din tinerete a fost atras de filosofia, istoria si invataturile stravechi indiene. Dupa absolvirea Scolii Normale din Targu-Jiu urmeaza cursurile Universitatii din Cluj, Facultatea de Limba engleza.Autodidact prin excelenta, isi insuseste si limbile franceza si italiana, iar mai tarziu unele notiuni de sanscrita.

Atractia spre metafizica, initierea in invataturile ezoterice il determina ca, impreuna cu fratele sau George, absolvent cu titlul de doctor in fizico-matematici al Universitatii din Torino si asistent la Universitatea din Cluj, sa abandoneze activitatile de zi cu zi si sa se dedice publicarii in Romania a unor lucrari initiatice ezoterice si nu numai.

Editura RAM Aninoasa - Gorj, condusa de cei doi frati Dulcu, a fost in perioada anilor `30-'40 si pana in 1946 un precursor in acest domeniu. In ingrijirea si in traducerea lor s-au publicat titluri ca: Vasile Parvan - "Datoria vietii noastre", Platon - "Fedan", Lao Tze - "Tao Te King", J.C. Chatterji - "Filosofia ezoterica a Indiei", precum si lucrari ale D-nei Alice Bailey.O bogata corespondenta a fost purtata pe tema volumelor editate cu personalitati ale vremii printre care Mircea Eliade, Henriette Yvonne Stahl, Anton Dumitriu, Jwala Prasat Singhal, Alice Bailey s.a.

Notiunile de sanscrita acumulate l-au facut pe Elie Dulcu sa aprofundeze cunoasterea in original a unor carti de initiere stravechi, autorul reusind astfel sa presupuna identificarea filonului de origine al limbii romane. Dupa incheierea razboiului si inchiderea editurii, destinul lui Elie Dulcu a urmat alte cai. Dupa o perioada de oarecare celebritate dobandita in perioada interbelica, ajunge sa desfasoare munci ca magaziner, statistician, profesor de vioara, pensionandu-se apoi in urma unor boli capatate in locurile pe unde a fost retinut cativa ani fara vreo vina.

Om de o inalta forta morala, Elie Dulcu a continuat sa scrie. Cartea pe care o publicam isi are radacinile in perioada de dinaintea razboiului si a fost asternuta pe hartie in 1966. Trimisa la diverse reviste si foruri stiintifice (inclusiv Academia Romana) ea a suferit mai multe revizii si acualizari, ultima dintre acestea datand din 1978. Din aceasta cauza, toate referirile autorului sunt strict legate de perioada de dinainte de revolutie si de cadere a comunismului.

Trimiterile la carti si lucrari aparute dupa 1978 apartin in exclusivitate editorului, care a incercat, modest, sa completeze prezentul op. De asemenea toate notele din subsol sau de la sfarsitul lucrarii apartin editorului, care astfel a incercat sa indice toate sursele, in masura in care a reusit identificarea lor. Stilul lucrarii, care poate parea unora arhaic sau depasit este insa cel original. Din pacate, disparitia dintre noi a autorului ne-a determinat sa optam pentru pastrarea acestei forme cu tenta arhaica. Extrase din ultima revizie au aparut in serial in revista "Stiinta si tehnica" numerele 10 si 11 din 1991.

Lucrarea nu contrazice ideea latinitatii noastre, ci merge mai departe, afirmand existenta unui filon comun, atat pentru limba noastra - ca o continuatoare a limbii dacilor -, cat si pentru limba latina. Din pacate, in 1994, Elie Dulcu, a trecut Dincolo discret, asa cum a trait o viata intreaga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.