Romania,tara carpatica,dunareana,pontica

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.46

nivel: Facultate

Pe teritoriul Romaniei au fost identificate 3700 de specii de plante din care pana in prezent 23 au fost declarate monumente ale naturii, 74 disparute, 39 periclitate, 171 vulnerabile si 1253 sunt considerate rare. Cele trei mari zone de vegetatie in Romania sunt zona alpina, zona de padure si zona de stepa.

Vegetatia este distribuita etajat, in concordanta cu caracteristicile de s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania,tara carpatica,dunareana,pontica

Pe teritoriul Romaniei au fost identificate 3700 de specii de plante din care pana in prezent 23 au fost declarate monumente ale naturii, 74 disparute, 39 periclitate, 171 vulnerabile si 1253 sunt considerate rare. Cele trei mari zone de vegetatie in Romania sunt zona alpina, zona de padure si zona de stepa.

Vegetatia este distribuita etajat, in concordanta cu caracteristicile de sol si clima, dar si in functie de altitudine, astfel: stejarul, garnita, teiul, frasinul (in zonele de stepa si dealuri joase); fagul, gorunul (intre 500 si 1200 de metri); molidul, bradul, pinul (intre 1200 si 1800 de metri); ienuparul, jneapanul si arborii pitici (intr 1800 si 2000 de metri); pajistile alpine formate din ierburi marunte (peste 2000 de metri).

In largul vailor mari, datorita umezelii persistente, apare o vegetatie specifica de lunca, cu stuf, papura, rogoz si adesea cu palcuri de salcii, plopi si arini. In Delta Dunarii predomina vegetatia de mlastina.
Fauna Romaniei este in special repartizata in functie de vegetatie. Astfel, pentru etajul stepei si silvostepei sunt specifice urmatoarele specii: iepurele, harciogul, popandaul, fazanul, dropia, prepelita, crapul, carasul, stiuca, salaul, somnul; pentru etajul padurilor de foioase (stejar si fag): mistretul, lupul, vulpea, mreanul,

ciocanitoarea, cinteza; pentru etajul padurilor de conifere: pastravul, lostrita, rasul, cerbul, iar specifice faunei alpine sunt caprele negre si vulturii plesuvi.In particular, Delta Dunarii este salasul a sute de specii de pasari, incluzand pelicani, lebede, gaste salbatice si pasari flamingo, protejate de lege (asa cum sunt de altfel si porcii salbatici si lincsii). De asemenea Delta reprezinta un popas sezonal pentru pasarile migratorii.

Cateva dintre speciile rare de pasari aflate in zona Dobrogei sunt pelicanul cret, cormoranul mic, lopatarul, gasca cu piept rosu si garlita mare, dar si lebada de iarna.ClimaClima Romaniei este determinata in primul rand de pozitia sa pe glob, precum si de pozitia sa geografica pe continentul european. Aceste particularitati confera climei un caracter temperat continental cu nuante de tranzitie.

Extinderea teritoriului tarii pe aproape 5ē de latitudine impune diferentieri mai mari intre sudul si nordul tarii in ceea ce priveste temperatura decat extinderea pe circa 10 ēC de longitudine, astfel daca temperatura medie anuala in sudul tarii se ridica la circa 11 ēC, in nordul tarii, la altitudini comparabile, valorile acestui parametru sunt mai coborate cu circa 3 ēC. Intre extremitatea vestica si cea estica a teritoriului national, diferenta termica se reduce la 1 ēC (10 ēC in vest, 9 ēC in est).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.