Romania si conflictul chino - sovietic

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.02

nivel: Facultate

Avansarea tezelor privind coexistența pașnică, consacrată ca linie generală a politicii sovietice, și abandonarea dogmei referitoare la inevitabilitatea războiului, nu puteau decât să neliniștească pe liderii chinezi.

Atitudinea reținută a U.R.S.S. în timpul celei de-a doua crize taiwaneze , din 1958, și vizita lui Hrușciov în S.U.A., în 1959, incitau China la adoptarea un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania si conflictul chino - sovietic

Avansarea tezelor privind coexistența pașnică, consacrată ca linie generală a politicii sovietice, și abandonarea dogmei referitoare la inevitabilitatea războiului, nu puteau decât să neliniștească pe liderii chinezi.

Atitudinea reținută a U.R.S.S. în timpul celei de-a doua crize taiwaneze , din 1958, și vizita lui Hrușciov în S.U.A., în 1959, incitau China la adoptarea unei politici originale, acompaniată de o justificare ideologică.

Începând cu anul 1960, divergențele sovieto-chineze își vor muta accentul pe schimbul de scrisori dintre cele două partide, în care își expuneau punctul de vedere și criticau „dogmatismul” chinez sau „șovinismul de mare putere” sovietic. Desigur nu lipsesc în această perioadă, 1960-1964, întâlnirile, fie în cadrul unor congrese ale unor partide comuniste, fie în cadrul consfătuirilor partidelor comuniste și muncitorești sau al organizațiilor militare și economice, Tratatul de la Varșovia și C.A.E.R., unde China avea calitatea de observator.

Primul eveniment public al disputei sino-sovietice este considerat a fi Congresul al III-lea al Partidului Muncitoresc Român, 20-25 iunie 1960, de la București. Impresia generală lăsată de Congres a fost că s-a dorit salvgardarea unității mișcării comuniste, demonstrată de „Comunicatul cu privire la întâlnirea reprezentanților partidelor comuniste și muncitorești”, 24 iunie 1960, care confirmă tezele Declarației și a Manifestului Păcii de la Moscova din 1957.

Mai mult, Hrușciov a acceptat propunerea chineză de a se organiza o conferință internațională a partidelor comuniste și muncitorești, după modelul celei din 1957.Conferința internațională a partidelor comuniste și muncitorești a avut loc la Moscova, între 10 noiembrie - 3 decembrie 1960.

Delegația chineză condusă de Deng Xiaoping, în ciuda unor critici reciproce, a acceptat să semneze comunicatul final, deși între timp, sovieticii procedaseră la retragerea experților sovietici din China, iulie 1960, provocând grave dificultăți economice acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.