Romania salvata de la Holocaust

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

La acel moment, J. T. Popescu era avocat in Bucuresti. Relatarea sa este bogata in precizari care confirma ca, multumita in particular guvernului Antonescu, evreii romani s-au vazut scutiti de diverse dificultati cu care evreii se confruntau in alte tari europene. Un anumit numar din acesti evrei si-au aratat simpatia pentru cauza Uniunii Sovietice, care era in razboi cu Romania. La inceputul conf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania salvata de la Holocaust

La acel moment, J. T. Popescu era avocat in Bucuresti. Relatarea sa este bogata in precizari care confirma ca, multumita in particular guvernului Antonescu, evreii romani s-au vazut scutiti de diverse dificultati cu care evreii se confruntau in alte tari europene. Un anumit numar din acesti evrei si-au aratat simpatia pentru cauza Uniunii Sovietice, care era in razboi cu Romania. La inceputul conflictului, in orasul Iasi, o formatie militara romaneasca, in mars spre front si trecand pe o strada ingusta, fusesee atacata de evrei comunisti:

infruntarea s-a soldat cu morti de ambele parti ca si in randul populatiei neimplicate direct; doar pierderile evreiesti, considerabil umflate de legenda, au fost inregistrate in cronici. J. T. Popescu nu aduce aminte de aceasta intamplare, insa el face apel la o ilustrare a ei: evreii romani nu au fost mobilizati in armata romana si deci nu au luat parte la campania din Rusia, care a provocat pierderi teribile in randul soldatilor romani. Ca o compensatie pentru acest privilegiu, maresalul Antonescu a prevazut "o contributie speciala impusa doar evreilor, luand in consideratie ca ei nu au participat la campania militara" (p.7).

Totusi, dupa una din multele interventii ale lui Maniu, masura preconizata a fost abandonata. Relatarea lui Popescu mentioneaza de asemenea un privilegiu uimitor pentru evrei: acordarea, cu efect retroactiv, a unei pensii de varsta pentru evreii non-cetateni romani care, lucrand in Romania, neglijasera sa satisfaca formalitatile de naturalizare in perioada de timp stipulata in lege. Cu numerosi evrei imigranti ilegali venind in tara din Austria, Cehoslovacia si Polonia, guvernul de la Bucuresti a intentionat sa ia masuri pentru internarea si repatrierea fortata a acestor persoane insa a sfarsit, inca o data, prin a abandona planul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.