Romania postbelica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.69

nivel: Liceu

In aceste conditii, regele Mihai a incetat greva regala in ianuarie 1946. Tot in 1946, comunistii au dat o noua lege electorala si au organizat primele alegeri din perioada comunista. Campania electorala a fost tensionata. Alegerile s-au desfasurat pe 19 noiembrie 1946 si au fost castigate in realitate de PNT cu aproximativ 76%, dar au fost falsificate si comunistii au fost declarati invingatori c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania postbelica

In aceste conditii, regele Mihai a incetat greva regala in ianuarie 1946. Tot in 1946, comunistii au dat o noua lege electorala si au organizat primele alegeri din perioada comunista. Campania electorala a fost tensionata. Alegerile s-au desfasurat pe 19 noiembrie 1946 si au fost castigate in realitate de PNT cu aproximativ 76%, dar au fost falsificate si comunistii au fost declarati invingatori cam cu acelasi procent. Rezultatul alegerilor n-a fost publicat imediat ci numai dupa ce Stalin a dat ordin ca aceste rezultate sa fie falsificate.

In urma acestor alegeri, comunistii au devenit majoritari in Parlament si au putut lua conducerea puterii legislative. Comunistii doreau desfiintarea tuturor partidelor politice, renuntarea la sistemul pluripartid si trecerea la sistemul monopartid. Pentru a desfiinta PNT, care avea cea mai larga baza de mase, comunistii au recurs la inscenarea de la Tamadau. Toata conducerea PNT a fost solicitata sa paraseasca Romania de pe aeroportul de la Tamadau, dar reprezentantii PNT au fost arestati. Partidul a fost scos in afara legii, iar Iuliu Maniu si Ion Mihalache au fost condamnati la munca silnica pe viata.

Iuliu Maniu a murit in inchisoarea de la Sighet in 1953, iar Ion Mihalache in inchisoarea de la Ramnicu Sarat in 1963. In august 1947 PNL s-a autodizolvat, iar Constantin I.C. Bratianu, presedintele partidului, a fost arestat si a murit in inchisorile comuniste.
Aceeasi soarta a avut si PSD care a fost desfiintat, iar Contantin Titel Petrescu a fost inchis si a murit in inchisoare. La 30 decembrie 1947, regele Mihai a avut o intrevedere cu Gheorghiu Dej si Petru Groza, la Palatul Elisabeta din Bucuresti, unde cei 2 solicitasera o audienta. Regele Mihai credea ca cei 2 doreau sa discute despre nunta sa si a principesei Ana de Bourbon-Parma.

Cei doi i-au cerut sa abdice, santajandu-l cu asasinarea a o mie de studenti, care participasera la manifestatia anticomunista de ziua regelui Mihai in 1945. Regele Mihai a abdicat la 30 decembrie 1947 si a fost silit sa paraseasca Romania. In locul monarhiei s-a proclamat Republica Populara Romana. In istoria noastra, a inceput dictatura proletariatului si s-a instaurat un regim de extrema stanga, un regim comunist, totalitar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.