Romania postbelica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.56

nivel: Liceu

Disidenta anticomunista
Represiunea politica in timpul regimului comunist.
Inca din 1945, actiunile P.C.R. indreptate impotriva opozitiei democratice, de intimidare si manipulare a opiniei publice, anuntau politica represiva ce avea sa fie aplicata odata cu preluarea puterii depline.

Ulterior, sub acuzatiile de "colaborationism", "dusmani de clasa", "dusmani ai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania postbelica

Disidenta anticomunista
Represiunea politica in timpul regimului comunist.
Inca din 1945, actiunile P.C.R. indreptate impotriva opozitiei democratice, de intimidare si manipulare a opiniei publice, anuntau politica represiva ce avea sa fie aplicata odata cu preluarea puterii depline.

Ulterior, sub acuzatiile de "colaborationism", "dusmani de clasa", "dusmani ai poporului", "fascisti", au fost arestati si inchisi membri ai P.N.L. si P.N.T., fosti demnitari din perioada interbelica, bancheri, industriasi.

Securitatea, infiintata in 1948 dupa modelul politiei politice sovietice, a instaurat un regim de teroare interna, indreptata impotriva tuturor celor socotiti indezirabili de catre puterea comunista si a celor banuiti ca ar putea opune cea mai mica rezistenta fata de sovietizarea tarii.

Opozanti sau intelectuali de marca (Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Radu Rosetti, Mihail Manoilescu, Ioan Lupas, Mircea Vulcanescu, Gheorghe Bratianu, dar si multi altii) au fost condamnati la inchisoare sau la munca fortata in lagare, un mare numar de persoane pierzandu-si viata in detentie.

Sistemul penitenciar romanesc a cunoscut o dezvoltare fara precedent, acoperind, practic, intregul teritoriu al tarii. In inchisori precum Sighet, Aiud, Miercurea-Ciuc, Pitesti, Gherla sau Ramnicu-Sarat ori la munca fortata, la Canalul Dunare-Marea Neagra, s-au aplicat masuri de tortura, executii, sau asa-numita "reeducare".

Represiunea politica din perioada 1948-1964 s-a mai caracterizat prin utilizarea deportarii impotriva unor comunitati intregi (germanii din Transilvania, sarbii din Banat); controlul strict al intregii societati (prin intermediul retelelor de informatori) pentru a fi preintampinata orice forma de opozitie. Ulterior, s-a trecut la eliberarea detinutilor politici, fara a se renunta insa la supravegherea populatiei si reprimarea opozantilor.

Represiunea politica din perioada regimului condus de Nicolae Ceausescu s-a manifestat prin impunerea domiciliului obligatoriu, supravegherea fostilor detinuti politici, a fostilor membri ai partidelor democratice, utilizarea spitalelor de psihiatrie ca locuri de recluziune.

Forme de rezistenta anticomunista
•Principalele manifestari ale luptei anticomuniste au fost:
•rezistenta armata a grupurilor din munti,
•cea a taranilor,
•revoltele muncitoresti,
•activitatea disidentilor.

Rezistenta din munti a fost specifica anilor 1944-1960, fiind organizata de grupurile inarmate de partizani alcatuite din foste cadre militare, fosti legionari, membri ai partidelor de opozitie, tarani, intelectuali. Printre acestea s-au numarat grupurile din Banat si Oltenia, cel din zona Muscel-Fagaras (grupul "Haiducii Muscelului" al colonelului Arsenescu si al fratilor Arnautoiu), rezistenta din Bucovina, reprezentata de Vladimir Macoveiciuc, Gavril Vatamaniuc, Cozma Patraucean, Dimitrie Rusu.

La randul lor, femeile au sustinut miscarea de rezistenta, platind uneori cu viata. Sunt cunoscute numele Mariei Plop si al Mariei Jumbleanu, membre ale grupului Arsenescu-Arnautoiu, ca si cel al Elisabetei Rizea din Nucsoara (Muscel). Aceasta forma de rezistenta a fost reprimata cu o violenta extrema de organele de represiune ale regimului comunist.

Rezistenta din mediul rural a corespuns cu deosebire perioadei colectivizarii agriculturii, manifestandu-se prin refuzul inscrierii in formele colective de asociere, al predarii cotelor obligatorii de produse agricole; atacarea si devastarea sediilor locale ale P.C.R.; revolte spontane. Conform unor estimari, peste 80 000 de tarani au cazut victime represiunii.

Revoltele muncitoresti au aparut in anii '70-'80, ca forma de reactie a populatiei fata de scaderea nivelului de trai, si au cuprins Valea Jiului (revolta minerilor din anul 1977) si Brasovul (manifestatiile din 1987). In urma unui proces trucat, dintre cele peste 300 de persoane arestate la Brasov, 88 au fost deportate in alte zone ale tarii sau li s-a instituit domiciliul obligatoriu.

Disidentii, precum Paul Goma, Doina Cornea sau Gheorghe Ursu, au opus o rezistenta individuala, actiunile lor fiind specifice anilor '70 si '80. Inclusiv fosti membri ai conducerii P.C.R. au protestat, in 1989, fata de politica dictatoriala a lui Nicolae Ceausescu (Scrisoarea celor sase).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.