Romania pe drumul catre totalitarismul comunist

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.42

nivel: Facultate

in ultimele patru luni ale anului 1944, la conducerea tarii s-au perindat doua guverne conduse de generalul Constantin Sanatescu. in ciuda eforturilor sale de a repune in vigoare Constitutia din 1923, executivul s-a confruntat cu consecintele ocupatiei trupelor sovietice si a continuarii operatiilor militare in conflictul mondial. Moldova si nord-vestul Transilvaniei se aflau sub administratia mil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania pe drumul catre totalitarismul comunist

in ultimele patru luni ale anului 1944, la conducerea tarii s-au perindat doua guverne conduse de generalul Constantin Sanatescu. in ciuda eforturilor sale de a repune in vigoare Constitutia din 1923, executivul s-a confruntat cu consecintele ocupatiei trupelor sovietice si a continuarii operatiilor militare in conflictul mondial. Moldova si nord-vestul Transilvaniei se aflau sub administratia militara a U.R.S.S. La 12 septembrie s-a introdus cenzura prealabila a presei.

in acelasi timp, s-a intensificat, procesul de penetrare, de catre comunisti, a aparatului de conducere a tarii, prima treapta catre preluarea intregii puteri politice. Comunistii au stabilit cu sprijinul Moscovei toate actele politice ale guvernelor Sanatescu si Radescu. La 12 octombrie P.C.R. si P.S.D. au parasit Blocul National Democrat, iar peste patru zile reprezentantii lor au iesit si din guvern. Cele doua partide au pus bazele unei noi coalitii politice, Frontul National Democrat, sub masca caruia s-a pregatit ascensiunea la conducerea tarii a comunistilor.

in noul guvern Sanatescu (octombrie-decembrie 1944) au intrat Petru Groza, ca vicepremier, Teohari Georgescu, subsecretar de stat la Minsterul de Interne, Gheorghe Gheorghiu-Dej la Ministerul Comunicatiilor, LucretiuPatrascanula Justitie, Stefan Voiteca Educatia Nationala.Dupa 23 august 1944, partidul comunist s-a angajat pe drumul luptei pentru puterea politica si instaurarea unui regim politic antidemocratic.

La finele anului 1944 si inceputul lui 1945 partidul numara cateva zeci de mii de membrii, dar efectivele sale au sporit rapid printr-o propaganda demagogica, incluzand chiar si membri ai fostei Garzi de Fier. in octombrie 1945 au fost inregistrati 256 863 membri, pentru ca la sfarsitul lui 1947 numarul lor sa ajunga la 803 831 persoane. La nivelul conducerii centrale activau, deocamdata in cadrul aceluiasi obiectiv fundamental - lupta pentru puterea politica - o grupare din interiorul tarii: Constantin Parvulescu, losif Ranghet Gheorghe Gheorghiu-Dej si o alta venita din Uniunea Sovietica - Ana Pauker, Vasile Luca.

in scop tactic, comunistii au sprijinit guvernele Sanatescu, in care si-au marit treptat influenta, folosindu-se de disenAZsiunile dintre unele partide politice si chiar din interiorul lor. Ei au profesat un "reforAZmism" demagogic si o propaganda abila pentru a-si atrage masele. Bucurandu-se de protectia si concursul Armatei Rosii, comunistii au dezlantuit teroarea, violenta si au manipulat masele popolare sub lozinca "democratizarii"tari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.