Romania moderna si problema nationala in teritoriile Romaniei sub stapanire straina

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dacii, in lupta pentru apararea ovarea limbii si culturii nationale, a respectarii Bisericii Ortodoxe, pentru isterea drepturilor sale politice si intensificarea legaturilor cu Moldova si imaneasca, unite, in 1859, in cadrul statului national, ar-s.>> - infrangerea revolutiei de la 1848-1849 in Transilvania, in aracterului sau radical si a implicarii masive a maselor populare, a fost j| disensiuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania moderna si problema nationala in teritoriile Romaniei sub stapanire straina

Dacii, in lupta pentru apararea ovarea limbii si culturii nationale, a respectarii Bisericii Ortodoxe, pentru isterea drepturilor sale politice si intensificarea legaturilor cu Moldova si imaneasca, unite, in 1859, in cadrul statului national, ar-s.>> - infrangerea revolutiei de la 1848-1849 in Transilvania, in aracterului sau radical si a implicarii masive a maselor populare, a fost j| disensiunilor cu revolutia maghiara si al interventiei militare tariste si gice. Ea a fost urmata de un val de reactionarism si de reintroducerea Ji absolutist.

iroarea contrarevolutionara s-a bazat pe un puternic aparat de coh-a-e: armata, reintroducerea cenzurii, mult inasprita si suspendarea presei.
s-a instalat in Imperiul Habsburgic regimul neoabsolutist, coordonat de I de interne, baronul Alexander von Bach. El s-a sprijinit pe o centralizare excesiva, introducerea limbii germane drept limba oficiala si presiuni npunerea religiei catolice.

ansilvania a devenit direct dependenta de imparatul de la Viena si a fost i de un guvernator militar ce-si avea sediul la Sibiu. Printre acestia, am pe Ludwig Wohlegemuth, Karl von Schwartzenberg, Friedrich von iste/n. Provincia a fost reorganizata, din punct de vedere adminis-
sase districte militare, conduse de cate un comandani militar asistat onsilier civil. Prin aceasta se urmarea, in cadrul infaptuirii unei cen-excesive, integrarea cat mai deplina a Transilvaniei in cadrul structurii ji.

noile conditii istorice de dupa 1848 au continuat, in forme specifice, si > prin intermediul Bisericii, manifestarile nationale ale populatiei romanesti indreptate, in special, catre realizarea unitatii tuturor romanilor aflati sub stapanirea monarhiei austriece. Doar dupa numeroase eforturi ale romanilor, Episcopia "unitilor" de la Blaj a fost ridicata, in 1854, la rangul de Mitropolie. Curtea austriaca a continuat insa politica duplicitara menita sa tina in frau pe toti supusii sai incat, conducatorii romani, Avram lancu si Alexandru Pap/u //arian, au intrerupt orice contacte cu aceasta.

in acelasi timp, Transilvania a ocupat un loc important in planurile de lupta ale fruntasilor romani aflati in emigratie, dupa 1848-1849.
Desigur, regimul neoabsolutist nu a izbutit sa rezolve gravele probleme dezvaluite de revolutia din 1848-1849. De aceea au intervenit unele modificari ale politicii imperiale. Patentele din 2 martie 1853, pentru Crisana si Banat, si 21 iunie 1854, pentru Transilvania, s-au inscris pe calea unor reforme menite sa adapteze edificiul social-economic al Imperiului la noile realitati istorice.

Astfel, au fost fixate raporturile intre tarani si proprietari, drepturile si caile de rascum-parare a obligatiilor jelerilor, s-a reglementat regimul de proprietate asupra padurilor si pasunilor, deschizandu-se drum larg relatiilor moderne in agriculAZtura. Criza monarhiei habsburgice s-a adancit dupa razboiul din 1859 cu Franta. S-au adaugat intensificarea miscarii nationale a popoarelor subjugate si formarea statului unitar roman. Toate acestea au impus factorilor de decizie de la Viena sa instaureze, in 1861, un regim de guvernare liberal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.