Romania in vara anului 1940 sub impactul politicii de forta - 55 de ani dupa Dictatul de la Viena

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Privind astazi inapoi spre anul 1940, se vede clar ca el a fost un an de un dramatism fara precedent pentru intreaga Europa. Iar tragediile acelui an nu numai ca nu ne-au ocolit pe noi, romanii, dar ne-au situat in plin focar. Sunt cunoscute dramele teritoriale, demografice si umane pe care le-a trait Romania in vara anului 1940. Supusa amenintarilor cu forta si dictatelor, Romania a pierdut atunc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in vara anului 1940 sub impactul politicii de forta - 55 de ani dupa Dictatul de la Viena

Privind astazi inapoi spre anul 1940, se vede clar ca el a fost un an de un dramatism fara precedent pentru intreaga Europa. Iar tragediile acelui an nu numai ca nu ne-au ocolit pe noi, romanii, dar ne-au situat in plin focar. Sunt cunoscute dramele teritoriale, demografice si umane pe care le-a trait Romania in vara anului 1940. Supusa amenintarilor cu forta si dictatelor, Romania a pierdut atunci parti din teritoriul national, dar a gasit puterea de a-si mentine statul si de a cultiva speranta redobandirii integritatii statale.

Sa meditam cu totii asupra conjuncturii internationale careia i-a facut fata atunci Romania. Acordul de la Munchen din 1938, prin concesiile facute lui Hitler in Cehoslovacia si Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin protocolul secret privind direct tara noastra, au pavat calea pentru loviturile ce au urmat la adresa Romaniei. Obiectivul puterilor totalitare si al statelor revizioniste era, in fond, desfiintarea Romaniei ca stat independent si suveran.

Sub dubla si cinica tutela a lui Hitler si Mussolini, sub privirile satisfacute ale lui Stalin, dar si sub cele derutate si neputincioase ale democratiilor occidentale, Romania era sfasiata in favoarea Ungariei horthyste, al carei apetit revizionist si revansard fusese puternic incurajat de grava nesocotire de catre marile puteri europene a principiilor cardinale ale relatiilor dintre state.

Respectarea adevarului istoric ne indeamna, totusi, sa evidentiem aici pozitia politica exprimata cu claritate de marele om politic britanic care a fost Winston Churchill. Primul ministru al Marii Britanii, referindu-se, la 3 septembrie 1940, de la tribuna Camerei Comunelor, la "grava mutilare teritoriala suferita de Romania", declara ca tara sa nu recunoaste schimbarile teritoriale efectuate sub amenintarea fortei. Din pacate, insa, dreptul fortei triumfa vremelnic asupra fortei dreptului. Arbitrariul si brutalitatea se dovedeau, pentru o clipa, mai tari decat adevarul istoric, juridic si demografic al romanitatii Transilvaniei.

Ultimatum-ul guvernului sovietic din 26-28 iunie, ca si Dictatul de la Viena sunt cele doua fete ale politicii de forta care a dus la cel de-al doilea razboi mondial. Se vorbeste mult, astazi, despre maresalul Ion Antonescu, dar se omite a se analiza conjunctura politica, alianta sa cu legionarii, care l-a adus la putere, alianta pe care avea sa o rupa patru luni mai tarziu.

Instalarea sa la conducerea Romaniei era urmarea directa a sacrificarii tarii noastre, ramasa fara aliati si aliante, macinata de confruntari interne intre democratie si autoritarism, intre partidele traditionale si fortele extremiste, ajutate de puterile totalitare, intr-o Europa prabusita si in cea mai mare parte sub dominatia si ocupatia marilor dictaturi. De la Marea Mediterana si pana in Scandinavia, de la Varsovia si Praga si pana la Paris, libertatea si democratia amutisera. Ceea ce nu-l scuteste pe Antonescu de raspunderea istorica de a fi mers alaturi de Hitler pana in ultimul moment, punand in mare pericol soarta tarii si chiar existenta sa, ca stat independent.

Ca si atunci, trebuie sa privim, insa, evenimentele in contextul lor mai larg. Putea Romania sa aiba o alta situatie in acel context international? Greu de presupus! In acel moment, in care se savarsea Dictatul de la Viena, Marea Britanie era singura putere europeana care mai lupta contra celor ce planuiau invadarea insulelor britanice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.