Romania in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Primul act al marii conflatatii a fost foarte scurt: in mai putin de trei saptamani, Polonia era complet ocupata. Inainte de 20 septembrie 1939 au aparut la Bucuresti primele automobile cu refugiati polonezi; o parte a acestor refugiati a fost gazduita in capitala; pentru ceilalti, ca si pentru ostasii care scapasera de incercuire si se retrasesera pe teritoriul nostru, s-a amenajat un asa-zis l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial

Primul act al marii conflatatii a fost foarte scurt: in mai putin de trei saptamani, Polonia era complet ocupata. Inainte de 20 septembrie 1939 au aparut la Bucuresti primele automobile cu refugiati polonezi; o parte a acestor refugiati a fost gazduita in capitala; pentru ceilalti, ca si pentru ostasii care scapasera de incercuire si se retrasesera pe teritoriul nostru, s-a amenajat un asa-zis lagar in dobrogea, care s-a dovedit a fi insa numai cu numele, deoarece au putut mai toti sa plece mai departe, in Orientul apropiat sau in Apus. Indata dupa cotropirea Poloniei are loc o alta lovitura germana, de data aceasta la noi, dar nu direct, ci prin interpusi: asasinarea primului ministru Armand Calinescu de catre legionari.

Faptul ca s-a produs la 21 septembrie, in plina zi, pe cand victima se ducea cu automobill de la minister spre casa. Pe portiunea, putin frecventata, dintre Dambovita si Bulevardul Ardealului, a strazii nou deschise care lega prelungirea Stirbei Voda pe palatul Scolii de Razboi, un car cu boi a obligat pe soferul primului ministru sa incetineze si chiar sa opreasca.In acel moment s-a apropiat automobilul atentatorilor - acestia veneau din Germania unde fusesera instruiti si echipati - si, din imediata apropiere, au fost trase numeroase gloante de revolver, omorandu-l pe loc pe Armand Calinescu si pe agentul sau de siguranta.

Cu acelasi automobil al lor, asasinii se indreptara spre sediul Societatii de Radiodifuziune din strada General Berthelot (azi Nuferilor)si acolo, fortand intrarea si imobilizand personalul tehnic, izbutira sa anunte la microfon sangeroasa isprava. Stupoarea ce a cuprins pe toata lumea nu a durat insa decat o clipa.

Asasinii au fost imobilizati si arestati chiar in cuprinsuls localului Radiodifuziunii, complicii au fost gasiti si ei si, spre seara, pe acelasi loc unde il impuscasera pe primul ministru, au primit pedeapsa: trupurile au ramas o zi neridicate, spre a fi vazute de toata lumea. Dupa un minister de cateva zile, al generalului Argesanu, a urmat guvernul C. Argetoianu, cu o durata de vreo doua luni si dupa aceea, guvernul Gh. Tatarascu, acesta tinand cu unele remanieri, pana la 4 iulie 1940 si continuand politica de alianta cu Franta si Anglia.

In primavara incepe marea ofensiva germana in Apus, care duce, pe de o parte, la ocuparea Danemarcei si a Norvegiei, pe de alta la desfiintarea puterii militare franceze. In momentul in care maresalul Petain, care, dat fiind trecutul sau, n-ar fi trebuit niciodata s-o faca, a cerut armistitiu (17 iunie 1940), s-a vazut limpede ca se prabusise nu numai Franta, dar intregul sistem politic european din care facea parte si Romania, ca Germania devenea, pentru moment cel putin, stapana Europei. La 26 iunie, in urma ultimatului prezentat guvernului roman de catre guvernul sovietic, teritoriul dintre Prut si Nistru, si partea de nord a Bucovinei au intrat in componenta Uniunii Sovietice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.