Romania in timpul celui de-al II lea razboi mondial

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prin semnarea, pe 23 august 1939, a pactului Ribbentrop-Molotov, se stipulau, printre altele, intersele Sovietelor in Basarabia. Opt zile mai tarziu, Germania a invadat Polonia, iar Romania a ramas oficial tara neutra, adapostind refugiatii polonezi si oferindu-le posibilitatea soldatilor si ofiterilor armatei poloneze de a ajunge in Franta si Anglia prin porturile romanesti de la Marea Neagra. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in timpul celui de-al II lea razboi mondial

Prin semnarea, pe 23 august 1939, a pactului Ribbentrop-Molotov, se stipulau, printre altele, intersele Sovietelor in Basarabia. Opt zile mai tarziu, Germania a invadat Polonia, iar Romania a ramas oficial tara neutra, adapostind refugiatii polonezi si oferindu-le posibilitatea soldatilor si ofiterilor armatei poloneze de a ajunge in Franta si Anglia prin porturile romanesti de la Marea Neagra.

Aderarea Frantei in iunie 1940 la razboi a luat prin surprindere Bucurestiul, lasandu-l fara aliati. Astfel, profitand de confuzia creata, URSS a prezentat la 26 iunie 1940 un ultimatum Romaniei, prin care cerea Basarabia si Bucovina de Nord. Neavand sprijin extern, Romania a fost nevoita sa evacueze aceste provincii.

Evacuarea armatei si administratiei romane a fost insotita de actiuni antiromanesti ale sovieticilor si grupurilor de comunisti. Doua treimi din Basarabia au fost alipite unei mici parti a URSS, formand noua Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, restul fiind alipite Republicii Sovietice Socialiste Ucrainiene. Ocupatia sovietica a desfasurat o campanie de distrugere a fiintei nationale romanesti prin deportari in masa si prin interzicerea valorilor romanesti.

De asemenea, prin Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, nordul Transilvaniei era cedat Ungariei sub presiunea Germaniei si Italiei, iar la 7 septembrie 1940, prin Tratatul de la Craiova, Bulgaria lua sudul Dobrogei (Cadrilaterul). In 74 de zile Romania pierduse 101.129 km2 si 6.821.007 locuitori.Dupa ce, in septembrie 1940, Ion Antonescu a fost desemnat de Carol al II-lea, el le-a propus taranistilor si liberalilor sa intre la guvernare, insa acestia au refuzat, Antonescu formand astfel guvernul din apropiati ai sai.

Teama de Rusia sovietica l-a determinat pe generalul Ion Antonescu sa semneze Pactul Tripartit din 23 noiembrie 1940, in ideea ca Rusia nu ar ataca o aliata a Germaniei.Potrivit marturiei lui Raoul Sorban, in Romania au existat legi discriminatorii elaborate sub presiunea nazista, care insa nu au fost aplicate in totalitate. Aceeasi persoana afirma ca au fost unele voci care cereau ca in Romania evreii sa poarte "Steaua lui David", insa Ion Antonescu a dat, la 8 septembrie 1941, dispozitia ca niciun evreu sa nu poarte insemnul.

Desi respinsese propunerea Germaniei de a participa alaturi de ea contra Iugoslaviei si Greciei, Romania va fi in stare de razboi cu URSS, pe care o considera agresor inca din 1940.Pe 22 iunie 1941, armata germana, impreuna cu unitati ale armatei romane, au inceput campania din est impotriva Uniunii Sovietice. Armata romana a inceput lupta impotriva fortelor sovietice in dimineata zilei de 22 iunie 1941, pe un front cuprins intre muntii Bucovinei si Marea Neagra. La 5 iulie intra in Cernauti primele trupe romane. La 10 iulie orasul Soroca este eliberat de catre Divizia blindata romana care apoi se indreapta catre localitatea Balti, pe care o elibereaza la 12 iulie.

Localitatea Orhei este eliberata in data de 15 iulie de catre unitati din Divizia 5 infanterie romana. pe 16 iulie, ca urmare a actiunilor intreprinse de Corpul 3 roman si Corpul 54 german este eliberat orasul Chisinau. A doua zi, pe 17 iulie, Cartierul general al Comandamentului frontului germano-roman transmite ca o data cu victoria pentru cucerirea masivului Cornesti "cheia strategica a Basarabiei e in mana noastra" si ca Hotinul, Soroca, Orheiul si Chisinaul au fost eliberate. Pe 21 iulie, Divizia 10 infanterie trece Dunarea si elibereaza localitatile Ismail, Chilia Noua, Vilcov si continua sa mearga catre Cetatea Alba cu scopul eliberarii totale a Basarabiei.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.