Romania in secolul XX

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.24

nivel: Liceu

În anul 1958, URSS și-a retras trupele ca și un gest de bunăvoință pentru că România a acordat sprijin militar în înfrângerea Revoluției de la Budapesta. Aceste lucru a permis lui Nicolae Ceaușescu, următorul lider comunist al României, să poate opera cu o mai mare independență față de URSS în comparație cu ale state din Europa de Est.

România era astfel prima țară din Europa, în a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in secolul XX

În anul 1958, URSS și-a retras trupele ca și un gest de bunăvoință pentru că România a acordat sprijin militar în înfrângerea Revoluției de la Budapesta. Aceste lucru a permis lui Nicolae Ceaușescu, următorul lider comunist al României, să poate opera cu o mai mare independență față de URSS în comparație cu ale state din Europa de Est.

România era astfel prima țară din Europa, în afară de URSS care a inițiat relații diplomatice cu Germania de Vest (RFG) și singura țară ce a aderat la Pactul de la Varșovia (o replică pentru NATO) și nu a rupt relațiile diplomatice cu Israelul după Războiul de 6 zile din 1967. Popularitatea de care se bucura România în Occident creștea în continuu, lucru care s-a materializat prin finanțarea a tot mai multe investiții spre industria grea cu ajutorul unor țări din Occident și astfel România devine prima țară est – europeană care este membră FMI. Situația dezastruasă a economiei sale a fost de multă vreme mascată de bogăția resurselor de petrol.

Până în anii ’80 însă aceste resurese au fost în mare parte epuziate, ceea ce a făcut exterm de dificilă restituirea împrumuturilor. România a fost totodată a fost atinsă și de șocul prețului petrolului din anul 1979, care a afectat pe rând toate țările participante la Pactul de la Varșovia și a provocat o stare vecină cu falimentul în industrie, iar în anul 1982 a fost introdusă rația alimentelor. Pentru a face față nemulțumirii tot mai accentuate a populației, inevitabilă în această stare de fapt, forțele de securitate au luat măsuri extreme de dure, care au fost înăsprite pe măsura accentării megalomaniei lui Nicolae Ceaușescu.

În anul 1981, de pildă, s-a dat ordin ca toate mașinile de scris particulare să fie înregistrate la miliție pentru a eviuta transmiterea unor scrisori de nemulțumire ambasadelor străine din țară. Nici măcar aceste măsuri însă nu au putut evita înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989, după căderea comunismului în RDG, Ungaria și Polonia. Ceaușescu a fost arestat și în urma unui process sumar este executat prin împușcare la data de 25 decembrie 1989. Segmentele importante ale vechilor structuri politice s-au menținut însă la putere, astfel încât revoluția anticomunsită din România a fost practic ineficientă în comparație cu cele din Cehoslovacia (Revoluția de catifea), RDG sau Polonia.

Ion Iliescu a stabilit “noul” regim, confirmat în urma alegerilor din mai 1990 cu o majoritate zdrobitoare de voturi, ceea ce a minimilizat desprinderea de regimul Ceaușescu. Aparatul birocratic și administrația au rămas în mare masură neschimbate și a continuat discriminarea împotriva minorităților naționale. Fosta poliție secretă a continuat să funcționeze în calitate de securitate a statului. În anul 1990 președintele Ion Iliescu a chemat de trei ori minerii din Valea Jiului pentru a pune capăt cu brutalitate demonstrațiilor studențeși și ale opoziției (aceste fenomene au fost cunoscute sub numele de “mineriade”).

După anul 1992 unii indicatori ai economiei s-au îmbunătățit, ca de pildă rata inflației care a scăzut de la 2600% la mai puțin de 50% în 2001. În anul 1996 partidul condus de Ion Iliescu a pierdut putere în favoarea partidelor de centru-dreapta, care l-au desemnat la președinție pe Emil Constantinescu. Convenția Democratică din România (CDR) a obținut cel mai mare număr de mandate în Parlament, ceea ce reprezenta însă numai o treime din fotolii.

Situația politică a fost marcată de o profundă instabilitate, mai ales că CDR, ea însăși o mișcare alcătuită din 17 grupări politice, a fost silită să se angajeze într-o serie de coaliții într-un sistem politic extrem de fragmentat. Obiectivul lui Constantinescu ce viza acceptarea României la U.E. ca membru cu drepturi depline s-a dovedit mult prea ambițios în condițiile în care economia României s-a aflat într-un decline continuu în epoca post-comunistă.

În anul 2000, Ion Iliescu și PSD au revenit la putere iar la sumitul de la Praga din anul 2002, România, datorită importanței sale geo-politice, a trecut pen liste viitoarelor candidate la NATO. La 29 martie 2004 la Washington DC a avut loc ceremonia depunerii instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO de către 7 state prinntre care și România.

În urma alegerilor din noiembrie 2004, fosta opoziție din România, revine la putere, Alianța D.A. (alianță între PNL și PD) obținând și funcția de președinte prin intermediul Traian Băsescu. În decembrie 2004 s-au încheiat negocirile pentru aderarea României la UE, iar în final de la 1 ianuarie 2007 România a devenit membru cu drepturi depline a Uniunii Europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.