Romania in perioada interblica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Criza dinastica din 1925 a fost provocata de printul Carol, mostenitorul tronului, care, trimis in 1925 sa reprezinte familia regala romana la funeraliile Reginei Alexandra a Marii Britanii, nu s-a mai intors in tara, intalnindu-se cu iubita sa, Elena Lupescu. La 12 decembrie, printr-o scrisoare, renunta la drepturile sale la tron, in favoarea fiului sau Mihai.

La 4 ianuarie 1926, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in perioada interblica

Criza dinastica din 1925 a fost provocata de printul Carol, mostenitorul tronului, care, trimis in 1925 sa reprezinte familia regala romana la funeraliile Reginei Alexandra a Marii Britanii, nu s-a mai intors in tara, intalnindu-se cu iubita sa, Elena Lupescu. La 12 decembrie, printr-o scrisoare, renunta la drepturile sale la tron, in favoarea fiului sau Mihai.

La 4 ianuarie 1926, Parlamentul il proclama mostenitor pe printul Mihai. Dupa moartea regelui Ferdinand la 24 noiembrie 1927, Mihai I este proclamat Rege, domnind sub o regenta formata din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si primul presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Gheorghe Buzdugan. Neintelegerile dintre cei trei submineaza monarhia constitutionala, incurajand agitatiile care sustineau revenirea lui Carol II la tron, ca "salvator" al tarii.

Datorita mortii, la 24 noiembrie 1927, a lui I.I.C. Bratianu, P.N.T. obtine la alegerile din 1927 o majoritate zdrobitoare. La 6 iunie 1930, Carol al II-lea vine in tara, fiind proclamat Rege la 8 iunie 1930.
Domnia lui Carol al II-lea a reprezentat sfarsitul monarhiei constitutionale si instaurarea unui regim de autoritate monarhica.

Carol al II-lea a sprijinit cultura si modernizarea societatii romanesti, insa nu a avut nici un respect pentru sistemul democratic al tarii. In anii 1930 s-a inregistrat o crestere a numarului partidelor ultra-nationaliste, mai ales a miscarii fasciste Garda de Fier, ce exploata nationalismul, frica de comunism si resentimentul fata de dominatia straina si in special fata de dominatia evreiasca asupra economiei.

Alegerile din 1937 au reprezentat un moment dificil pentru democratie. Datorita confuziei alegatorilor, nici unul dintre partide nu a obtinut 40% din voturi, necesare pentru prima electorala; pe locul III, cu 15,58% s-au plasat legionarii. La 28 decembrie 1938, regele il numeste pe Octavian Goga prim ministru, desi acesta conducea un partid minor, Partidul National-Crestin.

La 10 februarie 1938, pentru a preveni formarea unui guvern ce avea sa includa ministrii din Garda de Fier, si in directa opozitie cu sprijinul lui Adolf Hitler pentru Garzii de Fier, regele Carol al-II-lea a dizolvat guvernul si a instituit o dictatura regala.

Instituind starea de asediu si cenzura, el numeste un guvern consultativ, in frunte cu Patriarhul Miron Cristea, avand in componenta sa pe generalul Ion Antonescu, ministru al apararii. In februarie 1938, Carol al-II-lea publica noua Constitutie, care asigura baza juridica a regimului autoritar.

Pentru a-si consolida puterea, el desemneaza Consiliul de Coroana ca organ permanent si dizolva partidele politice. Apreciindu-l pe Mussolini, Carol al II-lea creeaza breslele de lucratori, in scopul organizarii corporatiste a statului roman.

De asemenea, el creeaza tinuturile, conduse de rezidenti regali, pentru a avea un control mai puternic asupra administratiei locale. In decembrie 1938, el creeaza "Straja Tarii", dupa modelul tineretului hitlerist. Pentru a inlocui partidele politice, in decembrie 1938 se constituie Frontul Renasterii Nationale, primul organism politic de masa din istoria Romaniei.

Carol al II-lea a luat masuri dure impotriva Garzii de Fier, ordonand asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu in noiembrie 1938. La 21 septembrie 1939, ca o reactie la asasinat, un grup de legionari condus de Miti Dumitrescu il asasineaza pe Armand Calinescu.

In contextul situatiei politice internationale grave din 1939, Carol al II-lea este silit sa abdice la 6 septembrie 1940, lasand puterea efectiva generalului Ion Antonescu, care va forma, la 15 septembrie, un guvern alaturi de legionari, proclamand Statul National-Legionar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.