Romania in perioada Razboiului rece

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Dupa al Doilea Razboi Mondial, U.R.S.S. a impus Romaniei orientarea politicii sale externe mai cu seama catre Est si restrangerea relatiilor cu lumea occidentala la minimum. Romania avea aceeasi pozitie fata de evenimente cu cea a U.R.S.S. si a lagarului comunist. Statul roman a devenit, in 1949, membru fondator al Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (organizatia economica a tarilor comuniste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in perioada Razboiului rece

Dupa al Doilea Razboi Mondial, U.R.S.S. a impus Romaniei orientarea politicii sale externe mai cu seama catre Est si restrangerea relatiilor cu lumea occidentala la minimum. Romania avea aceeasi pozitie fata de evenimente cu cea a U.R.S.S. si a lagarului comunist. Statul roman a devenit, in 1949, membru fondator al Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (organizatia economica a tarilor comuniste, C.A.E.R.), cu sediul la Moscova, si a Organizatiei Tratatului de la Varsovia, creata in 1955, alianta militara a statelor comuniste satelite ale Uniunii Sovietice, opusa N.A.T.O.

Abia la cativa ani dupa moartea lui Stalin, Gheorghe Gheorghiu-Dej a inceput sa promoveze o politica de distantare fata de U.R.S.S., mai ales dupa 1958, cand trupele sovietice au fost retrase din Romania. Insa nu s-a pus niciodata problema sa fie parasite C.A.E.R. si Romania s-a pronuntat, in anul 1964, pentru limitarea amestecului sovietic in treburile interne ale altor tari comuniste, pe fondul neintelegerilor dintre sovietici si chinezi. Tot in 1964, Romania a condamnat si planul Valev, de integrare economica a tarilor socialiste, prin care se propunea ca zone din sud-estul Romaniei, nord-estul Bulgariei si parti din U.R.S.S. sa se specializeze in productia agricola .

Tara noastra a inceput, dupa 1960, sa dezvolte relatii si cu state democratice din Occident, pentru a importa tehnologie necesara industrializarii. Politica externa a Romaniei in perioada destinderii si a coexistentei pasnice. Rezolvarea crizei rachetelor sovietice din Cuba (1962), care adusese omenirea pe marginea conflictului nuclear a fost urmata de o perioada de destindere in relatiile internationale si de coexistenta pasnica intre tarile cu sisteme social-politice diferite (comunist si democratic).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.