Romania in anii trnzitiei spre regimul socialist totalitar

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.69

nivel: Facultate

In fata presiunilor tot mai accentuate ale extremei stangi comuniste, gen. Radescu s-a aflat intr-o situatie foarte complexa rezultata atat din disputa politica interna, cat si din eforturile pentru aplicarea Armistitiului si, nu in ultimul rand, pentru sustinerea trupelor romane angrenate in razboi (aproape 37 de divizii), mai ales acum, cand se desfasura operatiunea "Budapesta" (1-15 ianuarie 19[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in anii trnzitiei spre regimul socialist totalitar

In fata presiunilor tot mai accentuate ale extremei stangi comuniste, gen. Radescu s-a aflat intr-o situatie foarte complexa rezultata atat din disputa politica interna, cat si din eforturile pentru aplicarea Armistitiului si, nu in ultimul rand, pentru sustinerea trupelor romane angrenate in razboi (aproape 37 de divizii), mai ales acum, cand se desfasura operatiunea "Budapesta" (1-15 ianuarie 1945).

In acest context, liderul comunistilor, Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a deplasat la Moscova (31 decembrie 1944-16 ianuarie 1945), unde a primit indicatii clare cu privire la problema preluarii puterii. Intors in tara, in sedinta FND din 24 ianuarie, comunistii au fixat tactica de urmat linia guvernarii, iar la Congresul Sindicatelor din 26-30 ianuarie 1945, problema cuceriri puterii politice a fost pusa deschis. Din acel moment, a fost agitata teza instaurarii unui nou guvern democrat.

Partidele istorice alaturi de rege se pronuntau pentru sustinerea gen. Radescu in continuare, considerand ca efortul principal il constituie frontul si abia la incheierea razboiului sa aiba loc alegeri libere solicitate de FND.De cealalta parte, comunistii si aliatii lor din FND, bazandu-se pe relativa influenta in randurile muncitorimii din oras, criticand tot mai des guvernul, a trecut la atragerea de partea lor si a taranimii care reprezenta apx. 80% din populatia tarii, agitand problema pamantului, a unei noi reforme agrare.

In decembrie 1944, a fost crata Comisia pentru studiul reformei agrare in frunte cu ministrul taranist, Ion Hudita. La 10 februarie 1945, in numele PNT, Gheorghe Zane a depus Proiectul de lege care prevedea exproprierea mosiilor avand peste 50 de ha la ses si 30 ha la deal si munte. Luati prin surprindere, reprezentantii FND, in speta analfabetul Romulus Zaroni, membru in Comisie din partea Frontului Plugarilor, a declarat ca nu are incredere in capacitatea guvernului de a face reforma si s-a retras.

In aceeasi zi, Comitetul Central al Frontului Plugarilor a dat Manifestul catre tarani in care, in mod fals, arata ca "PNT si PNL nu vor sa fiti improprietariti", cerandu-le sa treaca imediat la infaptuirea reformei agrare, asigurandu-i ca FND va legifera actele lor. Astfel, taranii au trecut la ocuparea mosiilor, fara a mai astepta legea. In paralel, FND a actionat in forta pentru preluarea prefecturilor si primariilor astfel ca, in luna februarie 1945, in 50 din cele 58 de judete ale tarii se instalasera ilegal prefecti comunisti sau ai FND.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.