Romania in anii tranzitiei spre regimul socialist totalitar

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Facultate

Al doilea guvern Sanatescu, largind colaborarea politica, nu a reusit prea multe in planul democratiei interne, in vreme ce, dincolo de granitele tarii, intalnirea celebra dintre Stalin si Churchill de la Moscova din 9-20 octombrie 1944, stabilea in fapt, fara stirea celor ce urmau a fi afectati faimoaselor acorduri de procentaj in virtutea carora Romania intra in procent de 90% in sfera de influe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania in anii tranzitiei spre regimul socialist totalitar

Al doilea guvern Sanatescu, largind colaborarea politica, nu a reusit prea multe in planul democratiei interne, in vreme ce, dincolo de granitele tarii, intalnirea celebra dintre Stalin si Churchill de la Moscova din 9-20 octombrie 1944, stabilea in fapt, fara stirea celor ce urmau a fi afectati faimoaselor acorduri de procentaj in virtutea carora Romania intra in procent de 90% in sfera de influenta sovietica la propunerea britanica, aprobata, cum era de asteptat, fara rezerve de partea sovietica.

Scurt timp dupa formarea acestui guvern, in vreme ce reprezentantul Moscovei, al doilea comisar pentru Afaceri Externe, Andrei I. Visinski se afla in prima sa vizita in Romania, Moscova a ordonat expulzarea administratiei romane din Ardealul eliberat in urma operatiunii Carei-Satu Mare, incheiata la 25 octombrie 1944, problema dezbatuta aprins de membrii guvernului in Stenograma Consiliului de Ministri din 13 noiembrie 1944. Schimbarea cabinetului Sanatescu s-a produs la initiativa, de aceasta data, a partidelor istorice, care au refuzat incercarea de numire ca ministru de razboi a gen. C. Vasiliu Rascanu cunoscut apropiat al comunistilor.

La 2 decembrie 1944 a intervenit demisia gen. Sanatescu si numirea in aceeasi zi a gen. Radescu, fost adjutant al reginei Maria si unul din fosta organizatie de extrema dreapta, Cruciada Romanismului creata in 1936 dar care era cunoscut ca adversar al Germaniei, motiv pentru care fusese internat in lagar de regimul Antonescu. Guvernul format de Radescu a continuat linia precedenta promovand o serie de masuri privind: In fata presiunilor tot mai accentuate ale extremei stangi comuniste, gen. Radescu s-a aflat intr-o situatie foarte complexa rezultata atat din disputa politica interna, cat si din eforturile pentru aplicarea Armistitiului si, nu in ultimul rand, pentru sustinerea trupelor romane angrenate in razboi (aproape 37 de divizii), mai ales acum, cand se desfasura operatiunea "Budapesta" (1-15 ianuarie 1945).

In acest context, liderul comunistilor, Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a deplasat la Moscova (31 decembrie 1944-16 ianuarie 1945), unde a primit indicatii clare cu privire la problema preluarii puterii. Intors in tara, in sedinta FND din 24 ianuarie, comunistii au fixat tactica de urmat linia guvernarii, iar la Congresul Sindicatelor din 26-30 ianuarie 1945, problema cuceriri puterii politice a fost pusa deschis. Din acel moment, a fost agitata teza instaurarii unui nou guvern democrat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.