Romania Mare

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Masurile aspre adoptate de autoritatile militare austro-ungare impotriva populatiei civile romanesti, suspectata de activitati subversive, au contribuit in marc masura la promovarea iredentismului. Cu toate acestea, deputatii romani din Parlamentul austriac au ramas loiali pina in sesiunea din 22 ocAZtombrie 1918, ultima oara cind reprezentantii Bucovinei s-au adresat acestui for. Dupa aceea, dat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania Mare

Masurile aspre adoptate de autoritatile militare austro-ungare impotriva populatiei civile romanesti, suspectata de activitati subversive, au contribuit in marc masura la promovarea iredentismului. Cu toate acestea, deputatii romani din Parlamentul austriac au ramas loiali pina in sesiunea din 22 ocAZtombrie 1918, ultima oara cind reprezentantii Bucovinei s-au adresat acestui for. Dupa aceea, dat fiind ca vechile institutii imperiale se dezAZintegrasera, romanii si celelalte nationalitati ale Bucovinei si-au asumai responsabilitatea propriilor lor treburi prin intermediul nou formatelor consilii nationale.

Fruntasii politici romani din Bucovina au trecut la actiune decisiva, pentru a face ca aceasta provincie sa devina parte a Romaniei, convocind o adunare constituanta la Cernauti, la 27 octombrie. Compusa din depuAZtati ai Parlamentului austriac si ai Dietei provinciale din Bucovina, din politicieni locali si proeminente figuri ale vietii economice si intelectuale, li marea a aprobat o rezolutie exprimind intentia sa de unire a provinciei U Romania si de creare a unui consiliu national format din 50 de membri, care sa se ocupe de administrarea treburilor ei pina la realizarea niiii propriu-zise.

Consiliul, avindu-1 drept presedinte pe Iancu Flondor, ost deputat in Parlamentul austriac, nu a lasat sa planeze nici un dubiu "upra faptului ca se va opune oricarei impartiri a tarii dupa considerente Inice. Aceasta pozitie 1-a adus intr-un conflict acut cu Consiliul National U rainean, care, la sfirsitul lui octombrie, preluase controlul asupra Jisliictelor locuite de ucraineni (ruteni) si asupra orasului Cernauti. in misi moment, la 4 noiembrie, Aurel Onciul, un alt fost deputat in Parla-lentul austriac, care actiona pentru pastrarea Bucovinei in cadrul unui lini austriac federal,

a incheiat o intelegere cu Consiliul National Ucrai-u-an pentru impartirea provinciilor in districte separate romanesti si Itcne si, impreuna, au fortat guvernatorul austriac sa cedeze puterea uvcrnului provizoriu romano-ucrainean de la Cernauti. Consiliul 'ntional Roman a denuntat de indata intelegerea si, la 7 noiembrie, a pclat la guvernul roman de la Iasi sa trimita trupe. Raspunsul a fost mediat. La 11 noiembrie, trupele romane au intrat in Cernauti si fortele Ucrainene s-au retras catre Galitia, fara sa opuna rezistenta.

Consiliul A©tional Roman a creat ulterior propriul sau guvern provizoriu, avindu-1 e Flondor presedinte al Consiliului de Ministri. Dar independenta sa a durat doar doua saptamani, intrucit sentimentul favorabil unirii cu RomaAZnia era covirsitor. La 28 noiembrie, Consiliul National a convocat un longrcs romanesc, care a votat in unanimitate pentru unire. Guvernul roman a aprobat acest act, la 19 decembrie, prin decret.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.