Romania, Basarabia si Transnistria in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Antonescu a adus la guvern Legiunea, declarind Romania "stat national-legionar". Horia Sima, conducatorul legionarilor, a devenit viceprim-ministru, iar majoritatea functiilor in guvern au ocupat-o adeptii sai.
Alianta dintre legionari si I. Antonescu nu putea fi de lunga durata. Principiile si metodele de guvernare pe care le promovau erau diferite. Grave erau contradictiile in plan econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Romania, Basarabia si Transnistria in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial

Antonescu a adus la guvern Legiunea, declarind Romania "stat national-legionar". Horia Sima, conducatorul legionarilor, a devenit viceprim-ministru, iar majoritatea functiilor in guvern au ocupat-o adeptii sai.
Alianta dintre legionari si I. Antonescu nu putea fi de lunga durata. Principiile si metodele de guvernare pe care le promovau erau diferite. Grave erau contradictiile in plan economic si administrativ. Relatiile dintre I.

Antonescu si legionari s-au inrautatit brusc mai ales dupa asasinarea in noaptea de 26-27 noiembrie 1940 in inchisoarea Jilava a 64 de detinuti (oameni politici, militari inalti functionari de stat, printre care Gh. Argesanu, fost prim-ministru, V. Iamandi, fost ministru de justitie, generalul G. Marinescu, fost prefect al politiei capitalei). La 27 noiembrie este asasinat Virgil Madgearu, fost prim-ministru, economist de seama. In aceiasi zi, a fost ucis miseleste marele istoric Nicolae Iorga. Dezmatul si crimele luau proportii tot mai mari. Politica legionarilor a trezit o larga nemultumire in tara.

In aceste conditii Ion Antonescu a intreprins un sir de masuri impotriva legiunii. In conflictul dintre Antonescu si Garda de Fier, Hitler a intervenit in favoarea primului. In scopul inlaturarii lui I. Antonescu, la 21 ianuarie, legionarii in frunte cu Horia Sima au inceput o rebeliune. Au fost ocupate unele institutii de stat, legionarii trecind la devastari, jafuri si crime. Ei au prezentat conducerii statului un sir de cerinte, printre care formarea unui guvern alcatuit numai din legionari numiti de Horia Sima. Ion Antonescu a intreprins masuri hotarite pentru a restabili ordinea, utilizind in acest scop armata.

In ziua de 22 ianuarie rebeliunea practic a fost infrinta. In scurt timp, la 27 ianuarie 1941 Ion Antonescu a format un guvern alcatuit in majoritate din militari, cu doar patru civili.
In guvernarea sa I. Antonescu nu s-a sprijinit pe un partid politic. El considera dictatura militara drept cel mai eficient mijloc pentru consolidarea situatiei interne si realizarea solidaritatii nationale. Baza sociala a regimului o constituia armata si functionarii aparatului de stat. I. Antonescu detinea puterea suprema in stat, intitulindu-se Conducator al statului roman.

El initia si promulga legi, numea si revoca ministrii si functionarii statului, avea dreptul de a incheia tratate cu alte tari, de a declara razboi si de a incheia pace. Conducatorul statului nu raspundea in fata nimanui pentru actiunile sale pe plan intern si extern. Legislatia, promovata sub forma de decrete-legi, confirma caracterul dictatorial al regimului. Au fost adoptate masuri de natura represiva, in special indreptate impotriva legionarilor si comunistilor. S-a impus principiul obligativitatii muncii, intreprinderile fiind militarizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.